Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300

...
Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Ще дадем на Украйна въоръжение, само че не ракетни системи С-300 и МиГ-29, съобщи в предаването " 120 минути " по БТВ министърът на защитата Димитър Стоянов.

 

„ Изпратените оръжия няма да компрометират качествата на българската войска. Това, което изпращаме, е в топ три на настояванията на Украйна – ракетни системи С300, изтребители МиГ-29 и Су-25 не изпращаме “, сподели още Димитър Стоянов.

„ Съгласуване е с украинската страна. Колегите от Украйна ще останат удовлетворени “, добави той и посочи, че въоръжението е главно за сухопътните войски.

„ Няма смисъл от звук в системата. Подготвихме отчет. Изпратихме два листата с въоръжение – един за предоставеното въоръжение за Украйна и един за въоръжението, което ще се употребява за подготвителната задача EUMAM ”, изясни министърът.

Новото потомство изтребители

Стоянов посочи, че е допустимо първите изтребители F-16 да са подготвени през 2024 година, само че това не е доказано. Проблемно се оказва образованието на водачите:

„ По контракт 14 водачи би трябвало да бъдат подготвени, само че до 2025 година ще имаме подготвени единствено двама. Ще ни е проблематично и невероятно тогава да носим бойно дежурство “, уточни той.

Според него водачите ни няма да имат нальот на F-16 блок 70. Продължава търсенето на втора употреба изтребители на лизинг.

„ Изпратихме 4 писма – до Съединени американски щати, Израел, Франция и Швеция. Вече са извършени работни срещи с Франция и Швеция, а идната седмица чакаме и с Израел. Нямаме подадени предложения. Имах среща с посланика на Съединени американски щати, където сложих въпроса – отговорът бе, че сега нямат опция все още, само че обмислят разновидности “, разяснява Димитър Стоянов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР