Ще бъдат създадени зони с ниски емисии в общините с

...
Ще бъдат създадени зони с ниски емисии в общините с
Коментари Харесай

София първа ще въведе зони за ниски емисии за намаляване на смога

Ще бъдат основани зони с ниски излъчвания в общините с проблематично качество на въздуха от началото на 2022 година Това одобриха дефинитивно депутатите с промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Всяка община ще може със своя разпоредба да дефинира сходни зони и техния обсег според от причинителите на замърсяването, какви да са границите им и за какъв интервал от време да работи мярката.

От 50 до 500 лева санкция за жители, до 1000 лева за компании и организации

За нарушаване на възбраните и рестриктивните мерки се плануват санкции от 50 до 500 лв. за физически лица и имуществена глоба от 200 до 1000 лв. за юридически.

" С текстовете уточняваме пълномощията на общините както за основаването на зоните, по този начин и за контрола по съблюдаване на ограниченията, " разяснява ръководителят на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание Ивелина Василева.

Зоните за ниски излъчвания и сега съществуват като опция за общините. С поправките обаче се дават повече права на Общинските препоръки. Общинските препоръки могат да дефинират ред и ограничения, период за използване при основаване на зоните с ниски излъчвания, за нахлуване и прекосяване на моторни транспортни средства, както и ограничение използването на избрани типове горива или уреди за отопление, планува законопроекта. Мерките няма да се ползват за моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване и за транспорт на пасажери.

Въвеждането на зони за ниски излъчвания кореспондира с " Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 година " Възможността зоните да се дефинират на локално равнище с наредби на общинските препоръки дава спомагателна правна сигурност на общините, разясняват и от Националното съдружие на общините в Република България.

В своето мнение Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отбелязва, че през декември предходната година Столична община е внесла в екоминистерството промени в законодателството за установяване на реда за въвеждане на зони с ниски излъчвания с разпоредба и изключването на моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване. Това значи, че общината съществено обмисля въвеждането на зони за ниски излъчвания и може да бъде първата, която ще ги вкара.

В мнението си специалистите на екоминистерството акцентират, че въвеждането на зони с ниски излъчвания е извънредно значима стъпка. Но доколкото става дума за непопулярни ограничения, които ще обиден доста хора, е належащо тяхното използване да бъде оценено и обосновано за действително реализиране на резултати. Транспортът на този стадий е проблем за качеството на въздуха в дребна част от общините в България. Усилията на национално равнище би трябвало да бъдат ориентирани към източника, разпознат като определящ, а точно битовото отопление, настояват от Министерство на околната среда и водите.

Само София и Пловдив регистрират приноса на колите за смога

От Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 година излиза наяве, че общинските проекти за разпределението на излъчванията по браншове са непълни. Това ще бъде спънка за взимане на верни решения. Оказва се, че единствено София и Пловдив имат задоволително съответна информация за приноса на леките коли за излъчванията. Също по този начин, заради неналичието на данни за броя, типа и вида транспортни средства съгласно евро класификацията, не може да се каже какъв е приблизителния принос към фините прахови частици (ФПЧ10) на тежкотоварните коли.

Според данните в София излъчванията общо са 912 тона на година, от които 824.3 тона са от битово отопление, 72.3 тона от леки коли, публичен превоз от 13.3 тона.

Зоните за ниски излъчвания ще решат 1/3 от казуса на София с мръсния въздух, разясняват общински съветници. Автомобилите са виновни за едвам 7% от замърсяването на въздуха. Най- доста излъчвания - близо 60%, е делът на битовото отопление и към 24% е на асфалтирането на пътища или т.н разпрашаване от колите. Около 17% е делът на огромните Топлоелектрическа централа и инсталациите, които горят боклуци - 17%. Делът на строителството, на селско стопанство, на спомагателен транспорт от други страни са други източници, които не могат тъкмо да бъдат оценени.

В момента работна група на Столична община обмисля въвеждане на зони за ниски излъчвания, което ще лимитира коли с по-нисък клас, показва програмата. Общината готви нови начинания за дните, в които са регистрирани равнища на замърсен въздух. Сред тях са децата да не излизат в дворовете на учебните заведения, ограничение на потреблението на камини с открита горивна камера при положение, че е втори топлоизточник, както и стимулиране на споделеното пътешестване, предвижването с велосипед или пешком.

Екостикери за коли ще засичат нарушителите

Принципът на зоните с ниски излъчвания е, че водачите на транспортни средства от категории, които замърсяват повече - в тази ситуация дизелови коли от категории преди Евро и Евро 1 - са задължени да заплатят такса за влизане в зоната. Така част от притежателите на тези коли няма да влизат въобще в зоната или ще се пренасочат към публичния превоз, а някои ще закупят по-модерно транспортно средство с по-ниски излъчвания.

Според Националната стратегия за понижаване на излъчванията на фини прахови частици от леки коли е нужно да се усъвършенства качеството на периодическите техническите прегледи, както при първичната регистрация на автомобила, по този начин и по време на естествената им приложимост. Това би трябвало да е комбинирано със наказания за притежателите на коли, които не са минали сполучливо периодическия механически обзор, защото притежателите им са премахнали устройствата за понижаване на излъчванията.

Втората мярка е въвеждане на зони за ниски излъчвания (ЗНЕ) в най-урбанизираните градове като София и Пловдив, написа в програмата. Това би лимитирало влизането на дизелови коли категория pre-Euro и Euro 1 в центровете на градовете.

Въпросът е измервателните устройства и станциите за премерване на въздуха да вършат положителни и съответни измервания. Затова е належащо София да вземем за пример да сложи още веднъж измервателна станция в центъра на града, каквато сега няма.

Използването на филтър за твърди частици дружно с катализатор може да понижи броя на ултра-фините частици в излъчванията на отработени газове с 99%. По груби калкулации на локалните органи, сред 10-50% от притежателите на коли в България отстраняват тези устройства.

Евро категорията не е задоволително точна, също така има дизелови, коли минали на газ, което не се регистрира. Затова от това лято измерването на излъчванията ще стане наложително изискване при техническите прегледи, ще се издава стикер, който ще се залепя на предното стъкло на автомобила и при засичане от камерите санкцията ще идва непосредствено при нарушителя, разясняват общински съветници.

Зони за ниски излъчвания - най-необходими за битовото отопление

И в случай че за колите въпреки всичко може да се вкарат ограничавания, то за най-големия източник на замърсяване - битовото отопление, това ще бъде доста по-трудно. За еднофамилните къщи въпреки всичко е по-възможно, контролът в многофамилните здания ще бъде комплициран.

В програмата за въздуха се показва, че естествения развой на замяна на отоплителните уредби може да отнеме 20 години. Това е прекомерно дълъг период за възстановяване качеството на въздуха и би трябвало да се вземат доста съществени ограничения за надзор при потреблението на печките и дървата, които да дават отговор на избрани условия.

Зоните за ниски излъчвания могат да бъдат дейно средство за справяне с казуса с излъчванията от битово отопление. Ограниченията, свързани с използването на някои горива, могат да бъдат приложени в къс период и да реализират бърз резултат, в случай че се изпълнят вярно. Регламентите, ограничаващи потреблението на избрани уреди на твърдо гориво обаче изискват съответен времеви небосвод (преходен период), който да разреши на хората да се приспособят към новите разпореждания и да създадат нужните вложения. За бедните фамилии би трябвало да се основат съответни механизми за поддръжка. Трябва да се обмислят деликатно и границите на зоните, прекомерно дребна зона може да не докара до стремежи резултат, считат специалистите. За всички тези ограничения е нужна необятна социална полемика и осведомителна акция, която да приготви хората.

Според Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух, средствата, свързани с ограничение на битовото отопление се пресмята на към 40 млн. лв.. Но всяка община поотделно би трябвало да направи собствен разбор.

Информацията за ограниченията, свързани с ограничение на излъчванията от колите, е по-точна за София и Пловдив. Разходите за Столична да вземем за пример ще са от над 1,3 млн. лв. за въвеждане на зоните за ниски излъчвания и 155 000 доходи от санкции. Първоначалните вложения през идващите години ще са с най-малко 600 000 лв. по-малко, само че и санкциите се чака да намалеят.

Всяка община би трябвало да направи деликатни планове и да потърси финансиране. В програмата са посочени разнообразни разновидности с потребление както на национални средства, по този начин и на европейско финансиране. Въпрос на потенциал е общините да се оправят.

Европейските образци

Зоните за ниски излъчвания са процедура в доста европейски страни. В Лондон да вземем за пример са въвели зони за ниски излъчвания за понижаване замърсяването от дизеловите коли като рестриктивните мерки са в действие 24 часа всеки ден през цялата година като се изключи Коледа. Те са разнообразни от зоните с ултра ниски излъчвания, които са годни единствено за центъра на Лондон. Глобите за нахлуване в зона с ниски излъчвания Low emissions zone (LEZ) е 500 паунда, в случай че се заплати в границите на 14 дни - на половина.

Париж бе първият град във Франция, който вкара зони за ниски излъчвания през 2012 година като мярка за понижаване на замърсяването на въздуха от превоза. Парижкият Low emissions zone (LEZ) лимитира достъпа съгласно класификацията на транспортните средства във френската система Crit`Air, която се основава на равнището на узаконяване на транспортното средство според европейските стандарти за излъчвания и неговия вид гориво. Понастоящем LEZ изключва единствено дизелови леки коли, които не са сертифицирани като най-малко по стандарта Euro 4. Но критериите за влизане в зоната ще стават все по-строги от в този момент до 2030 година, когато единствено електрически и водородни транспортни средства с горивни кафези ще имат право да влизат в LEZ във френската столица.

Важно е деликатно да се оцени кои в действителност са главните замърсите на въздуха за всяка община, с цел да се насочат дейно напъните в възстановяване качеството на въздуха, който дишаме.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР