Ще бъдат ли обявени за нищожни обществените поръчки инхаус за

...
Ще бъдат ли обявени за нищожни обществените поръчки инхаус за
Коментари Харесай

Милана Кривачка: Смятам, че от първи до трети лот договорите не са нищожни, но другите трябва да бъдат спрени

Ще бъдат ли оповестени за оскъдни публичните поръчки " инхаус " за построяването на прави от автомагистрала " Хемус ", които са без позволение за градеж и би трябвало ли да отпадне инженерингът при строителството на огромни обществени здания и обекти?

Браншови организации в строителството желаят радикална смяна на законодателството - инженерингът да бъде изключен при огромните обществени здания и обекти , а административните процедури да бъдат облекчени, упорстват от КИИП и КАБ.

Категорично срещу инженеринга в строителството се оповестиха от Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), съгласно които то няма място в държавни и публични поръчки .

" Искаме отпадане при обществените обекти, тъй като би могло да се получи нелоялна конкуренция, да се прави някакав по-евтин план, който няма да издържи във времето ", сподели за БНР инж. Марин Гергов , ръководител на Камарата на инженерите.

„ Включително в закона е записано , че едно и също лице не може да бъде архитект и строител , т.е. сега законът не се съблюдава. Ще отстояваме твърдо тази позиция и в случай че нямаме съгласие в Координационния съвет, ще работим по тази тематика настрана, защото за нас тя е значима “, разяснява още инж. Гергов, ръководител на КИИП.

Инж. Гергов сподели още, че с отпадането ще намалеят и корупционните практики и публичният интерес ще бъде по-добре предпазен. По думите ме въпреки всичко има и риск тази смяна да докара до по- постепенно избиране на плана, бавене в съсдебни процедури...

 " Исканата смяна в Закона за публичните поръчки за отпадане на инженеринга  - това предложение е обвързвано, тъй като са видяни доста корупцинни практики в тази сфера и деформиране на процеса на строителство ", разяснява тематиката в " Хоризонт до обед " юрист Милана Кривачка , държавен специалист в Дирекция " Правна " на Министерския съвет в продължение на 10 години, занимавала се е с публичните поръчки и законодателството в тази област, в този момент юрист, била е консултант на служебния министър на районното развиване Виолета Комитова.

По думите и инженерингът е нужен в дадени случаи. Затова от предходното управление на Министерство на регионалното развитие от екипа на министър Комитова са предоложили текстове тъкмо по кое време би трябвало да се употребява инженеринга :

" Той е нужен, когато би трябвало да се построяват обекти със характерна технология, когато самият архитект би трябвало да е и строител, също когато се построяват национални обекти или такива в извънредно къси периоди ", разясни още инж. Кривачка.

Инж. Кривачка разяснява също по какъв начин би трябвало да продължи строителството на автомагистрала " Хемус ":

" Инхаус " процедурите също са юридически механизъм, написан в директивата и който добре работи в целия Европйски съюз и е сполучлив. Но в България обаче придобива неприятни изражения.

Договорите, които АПИ е сключило с " Автомагистрали " официално дават отговор на условията на закона.

" Инхаус " процедурите официално са отговаряли на условията на закона, тъй че съгласно мен договорите не са оскъдни.

Но оскъдни са договорите, които " Автомагистрали " по-късно е упълномощила на подизпълнители , тъй като опонира на закона. Защото " Автомагистрали " като публично-правна организация са били длъжни да превъзлагат по реда на Закона за публичните поръчки, а те не са го създали.

Така че, по отношение на автомагистрала " Хемус " считам, че от първи до трети лот договорите не са оскъдни.


За другите, които са от 4 - ти лот, които към момента нямат позволение за градеж, най-правилното е да се обяват за оскъдни . Защото за тях няма строително позволение, няма утвърдени планове, няма утвърдено трасе и

възможното строителство би могло да почне чак след две години. И по тази причина би трябвало да бъдат оповестени за оскъдни. Държавата няма да заплаща неустойки , тъй като нищо не е издигнато ", счита още инж. Кривачка.

" Всяка страна би трябвало да върне това, което е получила и по този начин компаниите реализатори би трябвало да върнат задатъците ", уточни още тя.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР