Шпионският скандал в предизвика трусове в политическото пространство, като министър-председателят

...
Шпионският скандал в предизвика трусове в политическото пространство, като министър-председателят
Коментари Харесай

Премиерът на Израел обеща действия по шпионския скандал с Пегас

Шпионският скандал в провокира земетресения в политическото пространство, като министър-председателят Нафтали Бенет даде обещание държавни дейности след новите известия, че полицията нелегално е употребила зловредния програмен продукт " Пегас ", с цел да хакне телефоните на десетки видни персони, оповестява Агенция Франс Прес.

Последната бомба, оповестена от бизнес всекидневника " Calcalist ", твърди, че " Пегас " е бил употребен против сина на някогашния министър председател Бенямин Нетаняху, деятели, висши държавни чиновници, предприемачи и други.

По-рано " Calcalist " твърдеше, че противоречивият злотворен програмен продукт, който може да трансформира телефона в джобно шпионско устройство, е бил употребен от полицията против водачи на протестно придвижване против Нетаняху.
свързани новини6689на 08.01.20223169на 22.07.2021
Часове след появяването на отчета през днешния ден Бенет даде обещание, че неговото държавно управление " няма да остави това без отговор.

" Предполага се, че тук са се случили неща, които са доста съществени ", сподели той в изказване, в което също по този начин отдаде дължимото на " Пегас " като " значим инструмент в битката против тероризма и тежката престъпност ". " Но те не са били предопределени да бъдат употребявани във фишинг акции, ориентирани към израелската общност или длъжностни лица - ето за какво би трябвало да разберем какво тъкмо се е случило. "

Докато Бенет дава обещание да предприеме дейности, министърът на публичната сигурност Омер Барлев съобщи, че ще изиска от министерството на правораздаването да позволи основаването на държавна комисия за следствие. Барлев съобщи, че в случай че бъде утвърдена, инспекцията ще се управлява от пенсиониран арбитър, който ще разпита всички нужни лица в политическата, правната и охранителната система, с цел да разкрие " нарушаванията на гражданските права и неприкосновеността на персоналния живот ".

" Пегас " е злотворен програмен продукт, създаден от израелската компания NSO, който е в центъра на интернационален скандал, траял месеци след разкритията, че е употребен от държавни управления по целия свят за шпиониране на деятели, политици, публицисти и даже държавни глави. беше подложен на обстрел поради това, че е разрешил износа на инвазивната технология за страни с неприятно положение на човешките права, само че отчетите на " Calcalist " провокираха вътрешно отвращение.

Президентът Исак Херцог съобщи, че доверието в основни израелски институции е застрашено.

" Не би трябвало да губим демокрацията си. Не би трябвало да губим полицията си. И сигурно не би трябвало да губим публичното доверие в тях. Това изисква задълбочено и подробно следствие ", съобщи Херцог в отговор на отчета.

Calcalist съобщи, че десетки хора са били обект на офанзиви, които не са били обвинени в престъпно държание, и без полицията да е получила нужното правосъдно позволение. Сред тях са високопоставени ръководители на министерствата на финансите, правораздаването и връзките, кметове и водачи на митинги против хипотетични нарушавания на полицията.

Според отчета инструментът за хакване е бил употребен без правосъдна заповед и против сина на Нетаняху, Авнер Нетаняху, съподсъдимата по наказателния му развой Ирис Елович, водачи на митинги за правата на хората с увреждания, публицисти от новинарския уеб страница Walla, предприемача Рами Леви, кметове и висши чиновници в Министерството на финансите. Медийните съветници на Нетаняху, Топаз Лук и Йонатан Урих, също са били обект на набези, както и ръководителят на работническия съюз Яир Кац. Съобщава се, че са били хакнати и телефоните на някогашния общоприет шеф на Министерството на финансите Шай Бабед, някогашния общоприет шеф на Министерството на правораздаването Еми Палмор и някогашния общоприет шеф на Министерството на превоза Карен Търнър. В друго разобличаване, което е на път да раздруса продължаващия развой за корупция против Нетаняху, основният очевидец Илан Ешуа, някогашен изпълнителен шеф на новинарския уебсайт Walla, също е махленски като цел.

Авнер Нетаняху, един от синовете на премиера, съобщи:. " Наистина съм шокиран ".

Нетаняху е упрекнат, че се е опитвал да търгува с регулаторни услуги с медийни магнати в подмяна на удобно отразяване на събитията, в това число във Walla. Той отхвърля обвиняванията. Днес юристите му желаеха процесът да бъде спрян, до момента в който не бъдат проучени последните разкрития. Миналата седмица процесът също претърпя удар, когато голям брой израелски малките екрани оповестиха, че полицията може да е употребила шпионския програмен продукт за Шломо Филбер, някогашен съдружник на Нетаняху, станал държавен очевидец.

Източници от правоприлагащите органи обявиха, че злоупотребата е станала по време на мандата на някогашния полицейски комисар Рони Алшейх.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР