Шпионин на посолството в Берлин беше осъден на повече от

...
Шпионин на посолството в Берлин беше осъден на повече от
Коментари Харесай

13 години затвор получи охранител заради шпионаж в полза на Русия

Шпионин на посолството в Берлин беше наказан на повече от 13 години затвор за изменничество на страната и сътрудниците си посредством продажба на секрети наРусия, съобщи " The Guardian ".

Дейвид Смит, някогашен охранител в английското посолство вГермания, билмотивиран от поддръжката си за съветския президент Владимир Путин и омразата към Обединеното кралство, когато почнал да събира секретни документи през 2018 година

Той изпратил две писма до висши чиновници в съветското посолство през 2020 година, като едното разкрило самоличността на посланик, който е работил в Русия, както и детайлности за сътрудници.

Полицията стартира следствие, откакто второто писмо на Смит до боен аташе в съветското посолство през ноември 2020 година беше проследено до него.В интервенция под прикритие през август 2021 година двама ролеви играчи бяха употребявани като подправен съветски беглец и офицер от разузнаването.

След ареста на Смит, полицията откри скривалището му от секретни документи, в това число преписка от министри до тогавашния министър председател Борис Джонсън.

58-годишният Смит се призна за отговорен по осем обвинявания според Закона за формалните секрети, като е направил деяние, накърняващо сигурността или ползите на страната.

По време на делото беше обявено за „ евентуално пагубни “ последствия за „ всеки “ английски чиновник в Берлин, като цената на данъкоплатеца за актуализиране на сигурността се прави оценка на £820 000.

Служителите на посолството са претърпели „ усеща на яд, изменничество и разстройство и угриженост от последствията от шерването на техните данни с враждебна страна “, заяви съдът.



Снимка: Twitter

Шпионажът на Смит можеше да навреди на интернационалните търговски договаряния на Англия и пристигна в миг, когато Обединеното кралство „ викаше “ Русия, в това число за скупчване на войски на границата с Украйна.

Съдия Уол отхвърли доказателствата на Смит, в това число изказванието му, че той единствено е желал да злепостави посолството.Съдията постанови, че доказателствата демонстрират, че Смит е вземал пари от Русия като част от „ продължаващи “ връзки.

В излъчена по малкия екран присъда в Олд Бейли в петък съдията осъди Смит, някогашен военнослужещ на Кралските военновъздушни сили, на 13 години и два месеца.

Старшият арбитър съобщи, че по време на „ подривните действия “ на Смит, датиращи от 2018 година, той е копирал „ доста количество материал “.Той сподели:

„ Вие бяхте изцяло наясно, че не трябваше да копирате нито един от тези документи и също по този начин знаехте, че в случай че тези документи попаднат в неверни ръце, те биха могли да навредят на английските ползи или да съставляват опасност за работещите в английското посолство. “

Съдията продължи:

„ Вие сте открили постоянен контакт с някого в съветското посолство и този контакт е бил канал, по който са били излъчени нелегално добити от вас материали. “

Поведението на Смит от 2020 година не е „ еднократно “, защото той е бил заплатен от Русия за своето „ изменничество “, сподели съдията.

Уол отхвърли изразите на разкайване на Смит като „ самосъжаление “, като сподели, че не е съумял да признае „ евентуално пагубните последствия за другите “.

Смит слушаше на подсъдимата пейка благодарение на слухов уред и не реагира, когато съдът разгласи решението си.

Преди това съдът изслуша отчет за щателната взаимна интервенция сред английската и немската полиция и MI5, довела до ареста на Смит.

Фалшива съветска шпионка е споделила на Смит, че някой предава информация, която е „ нездравословна за Русия “.Той изглеждалскептично надъхан, като декларирал, че би трябвало да приказва с „ някого “, явно имайки поради своя началник.

В показанията си Смит призна, че в този момент се „ срами “ от държанието си и се смята за горделив шотландец.Той сподели, че е бил сърдит на работодателя си, депресиран и пиел по седем халби дневно, откакто неговата украинска брачна половинка, с която са били 20 години, се е върнала в родината си.

Той призна, че се интересува от теориите на конспирацията, подкрепяни от InfoWars на Алекс Джоунс и теоретика на конспирацията Дейвид Айк, само че отхвърли да е проруски надъхан или да има крайнодесни благосклонности.

Обвинението обаче уточни неговата сбирка от съветски военни сувенири, в това число знаме и огромна играчка ротвайлер, както и неговата поддръжка в предишното за подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас.

Ник Прайс от Кралската прокуратура съобщи:

„ Дейвид Смит е злоупотребил с позицията си в английското посолство в Берлин, с цел да събира скрито и да предава сензитивна информация на съветската страна.Тези закононарушения санападение против страната ни и можеха да застрашат националната сигурност. Действията му не бяха водени единствено от пари и лакомия.На няколко пъти той изрази мощна злост към Англия и Германия и изрази състрадание към съветските управляващи.Тези вярвания можеше да причинят спомагателни вреди, в случай че Смит не беше открит и преследван. "

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР