Шотланският министър на здравепазването Хамза Юсаф е новият лидер на

...
Шотланският министър на здравепазването Хамза Юсаф е новият лидер на
Коментари Харесай

Ето кой е новият първи министър на Шотландия

Шотланският министър на здравепазването Хамза Юсаф е новият водач на Шотландската нацонална партия и първи министър на Шотландия.

Той ще наследи на постовете Никола Стърджън, която предишния месец съобщи, че се отдръпва, предава БНР. 

Пред към 300 души на стадион „ Мърифийлд “ в Единбург националният секретар на партията Лорна Фин разгласи резултата от конкуренцията, в която участваха трима кандидати.

След първото броене на гласовете се е оказало, че нито един от претендентите не разполага с малко над 50% от тях, с цел да завоюва и защото гласуването е преференциялно, гласовете от останалия на последно място претендент – в тази ситуация някогашният министър на публичната сигурност Аш Рейгън, се били преразпределите към другите двама претенденти.

В резултат на това краен победител е Хамза Юсаф с 52,1% от гласовете, а министърът на финансите Кейт Форбс остава на второ място с 47,8%.

Политическият сътрудник на Би Би Си за Шотландия Филип Сим разяснява, че в последна сметка изборът на Хамза Юсаф е логически, тъй като той се радва на най-голяма поддръжка измежду членовете на партия и в негово лица множеството виждат последовател на политиката на Никола Стърджън.

Освен това в негово лице Зелената партия, съидейник на националистите по въпроса за самостоятелна Шотланидя, виждат по-надежден сътрудник от останалите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР