Шотландското правителство призова Борис Джонсън да удължи преходния период за

...
Шотландското правителство призова Борис Джонсън да удължи преходния период за
Коментари Харесай

Единбург зове Лондон към удължаване на преходния период за Брекзит

Шотландското държавно управление прикани Борис Джонсън да удължи преходния интервал за Брекзит с две години, само че английското държавно управление реагира неотложно с отвод. Това става на фона на подновяващите се през днешния ден договаряния за бъдещо комерсиално съглашение.

Тази заран министърът за Европа в шотландското държавно управление Майкъл Ръсел прикани за удължение на преходния интервал с оптимално допустимите за това две години, което ще разреши преосмисляне на бъдещите връзки с Европейски Съюз, както и посвещаване напълно на битката с ковид в този миг. Ръсел упрекна управляващите в Лондон, че не включват пълноценно в договарянията представителите на Шотландия.

Даунинг стрийт обаче реагира неотложно на думите на Ръсел с изказване, че Борис Джонсън няма никакво желание да отсрочва крайния период. Говорителка на премиера уточни, че приоритет на държавното управление е да обуздае разпространяването на ковид, да отбрани опазването на здравето и хората, само че също и да завърши преходния интервал за Брекзит до края на годината.

През първите четири дни на тази седмица посредством видеовръзка сред Брюксел и Лондон ще се организира втория кръг на договаряния, който бе отсрочен поради пандемията. Съгласно съглашението за овакантяване на Европейски Съюз преходният интервал може да бъде продължен с най-много две години, в случай че за това бъде направено постъпление до 30 юни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР