Шотландия има свой химн, свое знаме, свой парламент, свои закони,

...
Шотландия има свой химн, свое знаме, свой парламент, свои закони,
Коментари Харесай

Шотландия - накъде?

Шотландия има собствен химн, свое знаме, собствен парламент, свои закони, само че е част от Обединеното кралство дружно с Англия, Уелс и Северна Ирландия. Този съюз е доста остарял. Той датира от 1707 година с така наречен Акт за обединяване . Преди това Шотландия на процедура е била самостоятелна страна.
Думата " референдум " е добре позната на шотландците. В този остарял съюз, минал през доста етапи, се стига до 1998 година, когато се организира референдумът за самоуправление , след който Шотландия получава право на самоуправление със собствен парламент, който може да приема закони, само че единствено във вътрешната политика, и то не във всички сфери. Ето за какво и решението на Върховния съд в Лондон, че Народното събрание в Единбург няма пълномощия да утвърди законодателство за осъществяване на референдум за самостоятелност, защото не става дума за локален акт, а за въпрос от общонационално значение, де факто не изненада изключително, в това число и потърсилите мнението на съдиите от Шотландската национална партия.

Лесли Ридок е известна шотландска журналистка, писателка и общественичка, която провежда митинг в Единбург незабавно след решението на Върховния съд. Според нея решението е било неизбежно, тъй като Върховният съд е основан, с цел да поддържа суверенитета на Народното събрание в Уестминстър и всяко нещо, което заплашва този суверенитет, като референдума за самостоятелност, ще бъде отхвърлено.

" Работата е там, че ние получихме парламент през 1999 година, за който Уестминстър ни сподели, че е най-могъщият самоуправляващ се народен парламент в света. Няма нищо такова , това е казусът. В съпоставяне с други парламенти на самоуправляващи се земи той има доста лимитирани пълномощия. Не управлява силата, не управлява радио- и телевизионните излъчвания или интернет доставчиците. Не може даже да попита личните си жители за нашето бъдеще. И това е част от главната причина толкоз доста от нас да желаят самостоятелност - поради големите ограничавания . Така че изненада ли е, че Върховният съд сподели, че ние нямаме право да си зададем законно въпрос? Не, в действителност не е ", разяснява Ридок пред БНР.

Първият министър на Шотландия и водач на Шотландската национална партия Никола Стърджън съобщи след референдума, че ще откри различен легален, либерален и парламентарен метод гласът на шотландците да бъде чут. Какво би могло да значи това?

" Трябва да се каже, че най-лесният метод да се реши казусът е както това стана предходния път. Ако би трябвало да има референдум, Народното събрание в Уестминстър да даде пълномощия на Народното събрание в Единбург да одобри закон и да го организира. Това стана през 2014 година - всичко бе законно и правомерно с първия референдум за самостоятелност. Това желаеме и в този момент, само че ни споделят, че не можем да го създадем , тъй като подобен избор бил един път за цялостен живот. Постоянно споделят „ не “ или „ в този момент не е времето “.

И това след поредност от избори в Шотландия, в които най-голямата партия в Народното събрание, нормално с 50% от гласовете или повече, е партията, която желае самостоятелност. Така че се наложи да преминем към проект Б и проект В. План Б беше Върховният съд да се произнесе за осъществяване на референдума, само че това не стана. Сега отиваме към проект В , който е най-нежеланият. Това значи да превърнем идващите общи избори де факто в референдума, който не ни бе разрешено да проведем . "

Лесли Ридок регистрира, че превръщането на общите избори, които са в Обединеното кралство, в де факто референдум крие рискове, тъй като при възможен крах ще бъде нанесен сериозен удар върху идеята за самостоятелност . Тя вижда и други негативи:

" Следващият проблем е, че общите избори се организират по разпоредбите на Уестминстър. В Шотландия 16 и 17-годишните могат да гласоподават, само че по разпоредбите на Уестминстър те не могат. Така че губим младежите, а те са за самостоятелност . Гражданите на страните членки на Европейския съюз също могат да гласоподават на всички типове избори в Шотландия, само че не е по този начин по разпоредбите на Уестминстър. Така че губим и гласовете на европейците, а явно след Брекзит те биха подкрепили независимостта. Губим две огромни общности, отивайки на общи избори. "

 Шотландският народ е самостоятелен и самичък ще реши, считат участниците в митингите против решението Шотландия да не може да организира референдум за самостоятелност без позволение от Лондон Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво кара Лесли Ридок да милее за идеята за самостоятелност?

" По създание Шотландия е обособена страна. Отгледана съм като дребна в Белфаст, родена съм в Англия. Завърших университет в Оксфорд. Била съм в лицей в Уелс. Моите родители са от Хайлендс в Шотландия. Аз съм шотландка. Шотландка като просвета. Разбирам това място! Обичам го! Бидейки на всички места в Шотландия, работейки на доста места за Би Би Си за 25 години, виждам разликите. Като публицист забелязваш разликите, тъй като би трябвало да достигнеш до душевността на хората. А тази психика в Шотландия е доста друга от тази в Англия . Англия е пазарно общество, там пазарът диктува изискванията. Всичко с някаква стойност е приватизирано и хората мерят работата в пари.

Не съм наивна, несъмнено, това се следи ненапълно и в Шотландия. Но в Шотландия хората гласоподават друго, ние запазихме множеството от активите си като социална благосъстоятелност, като водата или националното опазване на здравето . Лейбъристката партия бе основана тук, както и профсъюзите. Това е страна на хора с лява политическа ориентировка, която е в клопката на страна на консерватори . Опитваме се да намерим метод да изразим вижданията си в границите на Обединеното кралство, само че и този случай с референдума демонстрира, какъв брой елементарно можем да бъдем спрени. Така че има големи ограничавания да бъдеш социалдемократ в една консервативна страна. "

Кевин Сунес e младеж, на 30 години, дърводелец по специалност.

" В дълготраен проект е добра концепция Шотландия да стане самостоятелна. Особено като се има поради, че във Англия имаме консервативно държавно управление към този момент 12 години, а в Шотландия в никакъв случай не сме дали своят вот за консерваторите. Не мисля, че нашите визии се възприемат вярно в Уестминстър, що се отнася до избраниците и до взетите решения. Може би финансово това няма да бъде най-хубавото решение в близко бъдеще, само че в дълготраен проект до края на моя живот и живота на моите деца това ще бъде по-благоприятно за нас , в случай че сме самостоятелни ", счита той.

Според Кевин Сунес Шотландия разполага с запаси да се оправя независимо, макар изказванията на Лондон за противоположното . Той засяга огромните водни запаси и огромния капацитет за вятърна сила, даже не споменавайки за огромните нефтени залежи в Северно море. Като съперник на консерваторите, за кого гласоподава Кевин Сунес?

" Харесвам лейбъристите или националистите. Аз персонално гласувах за Шотландската национална партия. Най-вече заради елементарния факт, че хората от тази партия пазят най-добре интереса на Шотландия. Лейбъристите би трябвало да разделят ползите си сред Шотландия, Англия и Уелс, което е разбираемо и те го вършат добре, само че за нас тук е от по-голямо значение да имаме партия, която се интересува повече от нашата страна.

Бих желал да видя самостоятелна Шотландия поради елементарния факт да вървим по нашия си път . Шотландия също така е доста по-проевропейски настроена. Ако Шотландия стане самостоятелна, можем да търсим способи да се върнем в Европейски Съюз . Знам, че това няма да стане за една нощ, само че като виждаме дефицита на медицински сестри и ненапълно служащи в строителството, то ние се нуждаем от имиграция, от хора, които да запълнят дефицита на квалифицирана работна мощ. "

Рос Нютън също е младеж, на 27 години, единствено че от другата страна на бариерата. Убеден е, че бъдещето на Шотландия е в границите на съюза. Интересното при него е, че преди 8 години на първия референдум за самостоятелност на Шотландия, през 2014 година, е дал своя вот „ за “, само че през днешния ден води акция тъкмо за противоположното в границите на организацията „ Нашето шотландско бъдеще “, учредена от някогашния английски министър председател Гордън Браун.

" До момента Шотландската национална партия или шотландското държавно управление не са дали никакви ясни проекти. Няма съответен проект за излизане от Обединеното кралство, който да не включва " Брекзит на стероиди " , в това число огромно стягане на коланите , в това число огромна политическа неопределеност - какъв брой дълго ще прекараме сами отвън Европейски Съюз и отвън Обединеното кралство. Не мисля, че има огромен вкус от страна на Европейския съюз за бързо приемане на Шотландия по доста аргументи. От Шотландската национална партия зависи да даде отговори на всички тези въпроси. Питате ме какви ще бъдат последствията? Ами, неприятни ще са. Хората, които водят акция за самостоятелност, даже нямат визия по какъв начин ще се развие този развой . "

 Възрастен мъж с надпис на гърба, изразяващ солидарността на пенсионерите с идеята за самостоятелност Снимка: ЕПА/БГНЕС

При състояние обаче, че болшинството въпреки всичко желае самостоятелност, не е ли недемократично да им бъде отхвърлен референдум, тъй като макар някои от изтъкнатите негативи, те очевидно са подготвени да ги одобряват в името на едно по-добро бъдеще, съгласно тях?

" Няколко неща мога да кажа по този въпрос. Първо, аз гласувах с " да " през 2014 година, само че в този момент си трансформирах мнението. Разбирам добре за какво хората желаят да гласоподават за самостоятелност, само че нещата през последните близо 10 години доста се трансформираха, в световен проект също. Второ, самата Никола Стърджън през 2016 година сподели, че ще желае втори референдум единствено в случай че анкетите демонстрират постоянна поддръжка за самостоятелност над 60 % нескончаем интервал от време. Това не се случи. Шотландската национална партия желае да показа всичко това като борба сред положителното и злото, сред демократичното и недемократичното , само че на процедура е като в действителния живот, където има доста нюанси ", акцентира Рос Нютън.

" Да се употребява независимостта като старомодно решение на актуалните проблеми не наподобява подходящо като политическа рецепта . Аз в действителност мисля, че разбирам за какво хората не са удовлетворени от Обединеното кралство, за какво желаят смяна. Но нашият мотив е, че тази смяна може да бъде осъществена по-добре и по-бързо като се промени самото Обединено кралство, а не като го напуснем и останем сами на интернационалната сцена. "

Интересното е, че колкото и постоянно да загатваме думата акция, на процедура дейна акция не се води и от двете страни. По този мотив Лесли Ридок даже отбелязва, че това й дава оптимизъм, тъй като даже без акция последователите за самостоятелност са най-малко 50 % .

Майкъл Кийтинг, професор по политика в университета в Абърдийн и общоприет секретар на Кралското общество в Единбург, също разяснява тематиката.

" С изключение на решението на Върховния съд от предходната седмица, не се случват доста неща. Това безизходно състояние може да продължи доста дълго време, евентуално още 20 години . За мен е изненада, че Шотландската национална партия не прави повече работа, не е по-активна. Тази партия е доста стегната и дисциплинирана, само че не е подготвена да отвори по-широко придвижването за самостоятелност, с цел да не рискува да загуби надзор върху събитията.

На процедура юнионистите са доста по-заети и ангажирани по тематиката, тъй като те водиха сериозна борба през 2014 година на предходния референдум, а по-късно пристигна референдумът за Брекзит, след който поддръжката за независимостта се усили. Юнионистите следват две линии. Едната е, че няма да има референдум за самостоятелност и другата - че може да има подобен, само че не в този момент. "

А къде можем да търсим проблемите за слабата връзка сред Лондон и Единбург?

" Сега имаме нов министър-председател от Консервативната партия - четвърти подред за къс интервал от време. Премиерите би трябвало да знаят доста неща за Шотландия. Но те просто не я познават . Старите консервативни водачи през 50-те и 60-те години знаеха и се срещаха с хората в Шотландия на всеобщи събирания.

Първият министър председател, който сподели, че въобще не схваща Шотландия, беше Маргарет Тачър. Тя наговори доста безумни неща - цялостен неуспех . Едуард Хийт трябваше да опознава Шотландия, Джон Мейджър и Дейвид Камерън - също. Борис Джонсън в никакъв случай не е разбирал Шотландия. Както и Лиз Тръс. Трябва да си квалифициран какво да кажеш, когато дойдеш в Шотландия. Сега имаме и лейбъристки водачи, които не ни схващат. Киър Стармър несъмнено не е наясно.

Става дума за това да приказваш за точните неща, да правиш верните жестове, да използваш верния език. В книгата си " Странната Шотландия " Дейвид Тарант разказва случай, в който Маргарет Тачър в послание към шотландците споделя: " Вие в Шотландия... " И тогава нейният министър за Шотландия я дръпва и й споделя: " Маргарет, не може да кажеш " Вие в Шотландия ". Това звучи като да си в непозната страна! "

И идващият път, когато Тачър идва в Шотландия, към този момент споделя " Ние в Шотландия ". Езикът е значим. Ние сме семейство от народи . Премиерът Сунак би трябвало да се учи от предшестениците си. Този тип послания са доста значими. Лейбъристите бяха доста положителни в това отношение в предишното, когато се застъпваха за Шотландия . "

Как е настроена българската общественост в Шотландия? Българин, който преди близо две години се е преместил от Англия в Шотландия, въобще не съжалява, тъй като по думите му животът на север е по-евтин, образованието за децата е гратис, има доста други преференциални обществени удобства , придобивки и пакети, елементарно си намира и работа.

Спас Янев е шеф на Българския културен и учебен център и на българското учебно заведение в Шотландия.

" На предходния референдум имаше дребен % от българите, които гласоподаваха за независимостта на Шотландия. Като цяло чужденците, в това число и българите, гласоподаваха за оставането в Обединеното кралство. Само че на първия референдум въпросът бе дефиниран по избран метод и най-големият проблем беше Европейски Съюз , тъй като от Брюксел споделяха по този начин: в случай че Шотландия се отдели, тя няма да бъде призната в Европейски Съюз, тъй като Англия е част от съюза.

Сега към този момент, в случай че има нов рефереундум, нещата стоят по радикално друг метод . На първия референдум чужденците повлияха за вота. Това не е дребна група . Чужденците са може би 1 милион. Ако в този момент има нов референдум, везните, съвсем съм сигурен, ще наклонят в другата посока. Лично аз ще гласоподавам за обособяване на Шотландия, тъй като аз желая да съм в Европейски Съюз.

Бизнесът, който имам, страда от това, учебното заведение страда. Преди, като ни трябваше учебник, звъним и учебникът идва. Сега сега митници, други спънки, нещата са от тегави по-тегави плюс, че ми коства повече пари. Както се споделя, всеки е заинтригуван за личния си джоб. Когато ти бъркат в джоба, гледаш къде си по-добре ", акцентира Спас Янев.
По обявата работи: Яна Боянова БНР подкасти: Черната кутия Големите
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР