ШОК! Вижте какви коледни бонуси взимат от летище "София" Министърът

...
ШОК! Вижте какви коледни бонуси взимат от летище "София" Министърът
Коментари Харесай

Министърът на транспорта разпореди одит на Летище София

ШОК! Вижте какви коледни бонуси взимат от летище "София "

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков разпореди да бъде осъществен одит в " Летище София " ЕАД на договорите за доставка на артикули в комерсиалните обекти и за разбор на вземанията на стойност над 10 000 лева, както и на подхванатите дейности за тяхното събиране. Одитът ще бъде осъществен от Звеното за вътрешен одит към министерството и следва да завърши в къс период.

Това оповестиха през днешния ден от ведомството. По първия проблем при започване на седмицата Offnews заяви, че " Летище София " на 18 септември тази година е сключило контракт за доставка на артикули за зареждане на безмитните си магазини, което до неотдавна се извършваше главно от " Хайнеман ", с прясно записана компания, като един от съдружниците е с украинско поданство. По втория проблем най-големите несъбрани вземания на " Летище София " са тези от " България ер ".

Проверка от предходната седмица на " Капитал " сподели, че държавната аерогара все още губи огромна част от делата си за десетки милиони против въздушния транспортьор, като самолетната компания е построила отбраната си върху неправилното ценообразуване на летищните такси. Теоретично това би могло да докара до два казуса. От една страна, може да повлече крайник и други самолетни компании да предявят искания към " Летище София ", което не е считало вярно в предишното, и да му показват, жестоко казано, изравнителни сметки не в негова изгода.

Отлетели вземания за по 10 - 30 млн. лева
Делата за несъбраните такси от " България ер " са няколко и разногласията се водят за разнообразни интервали от време и са в друга фаза. По едно от делата за интервала 2014-2015 година летището загуби пред съда 10 млн. лева от общо 46 млн. лева Адвокатите на самолетната компания стъпват на тезата, че въпросната част от фактурираните летищни такси са " несъответстващи на направените от летището разноски ". " България ер " към този момент е спечелила делото в Административен съд – София, като сега то е във Върховния административен съд. Върховен административен съд обаче към този момент е излизал със мнение в такава посока по тематиката в интерес на превозвача.

Пак на база оспорени разноски на летището през май 2018 година Административен съд – София, излиза с решение и за признание на още една сума, недължима от " България ер ". Този път единствено за 623 хиляди лева за 2016 година от общо 21.4 млн. лева

Дела има и по два акта за определяне на обществено държавно взимане за летищни такси от авикомпанията. Едното от тях е за интервала 2013-2014 година и е за общо 30.6 млн. лева, от които 23.2 млн. лева главница и 7.4 млн. лева лихви. Административен съд – София, анулира акта, защото намира, че е в несъгласие с материалния закон - този за гражданското въздухоплаване и наредбата за таксите за потребление на летищата за публично прилагане.

Другият акт е за интервала 1 септември 2008 – 30 юни 2009 година Според летището общият размер на обществените отговорности на самолетната компания е 19.3 млн. лева, от които 12.4 млн. лева главница и 6.9 млн. лева рента. Споровете се водят за част от сумата, като съдът анулира вземането в размер над 8 млн. лева, както и за част от лихвите. Делото е във Върховен административен съд сега.

Кой зарежда безмитните магазини
По информацията на OffNews новият снабдител на стоките за безмитните магазини на " Летище София " без социална поръчка е станала компанията " Кита България ".

От документите в Търговския указател излиза наяве, че сдружението е записано в Пловдив, капиталът му е 1000 лева, като дружественият контракт сред двамата притежатели - украинският жител Игор Кунянский и Михаил Михайлов, е от 1 август 2018 година Компанията печели контракта с летище София на 18 септември, малко след освобождението на Ивайло Московски от поста транспортен министър.

" До септември към 70% от доставките са правени от компанията " Хайнеман ". Стоките не престават да идват от немската компания, само че през Украйна и естествено оскъпени от комисионата. Едва в този момент оказва се, че шефът на КИТА Игор Кунинский е обвързван със доставяне на безмитните магазини на украинските летища и от всяка стока печели два пъти ", написа OffNews.

Електронната медия разгласява отговора на летище София до нея, от който излиза наяве, че " Кита България " е представител за страната на PAVO, която " е най-голямата верига от магазини за безмитна търговия в Украйна с опит от над 27 години в региона на безмитните услуги на интернационалните летища ". " Летище София " като оператор на безмитните и травъл ритейл магазини е обект на запитвания от разнообразни снабдители, в това число и от " Кита България ", като до сегашния миг на летището е имало един снабдител на задгранични артикули и 50 по-малки за български артикули и артикули. "

Сключеният контракт не попадал в обсега на Закона за публичните поръчки, тъй като се отнася за осъществявана от сдружението комерсиална активност с препродажба на артикули на трети лица, настояват още от летището.

Източник: Capital.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР