Шофьорът ще има право да откаже кръвна проба за алкохол,

...
Шофьорът ще има право да откаже кръвна проба за алкохол,
Коментари Харесай

Вижте новите промени, касаещи шофьорите, които трябва да знаете

Шофьорът ще има право да откаже кръвна проба за алкохол, в случай че да вземем за пример изпитва боязън от игли и не желае вената му да бъде надупчена. В този случай той би трябвало да се подложи на проучване с доказателствен анализатор, прочут още като стационарен дрегер. Това е апарат, който мери съществуването на остатъчен алкохол в горните дихателни пътища. Твърди се, че е по-точен от портативните дрегери, с които работи КАТ. Доказателственият анализатор ще бъде позициониран в регионалните дирекциина Министерство на вътрешните работи или в РПУ-тата, осведоми СБА.

Нововъведението влиза в действие от 1 юли 2018 година. Дотогава Министерство на вътрешните работи ще би трябвало да образова избрани свои чиновници за работа с уредите.

От 1 януари следващата година пък разноските за осъществяването на здравното проучване за съществуването на алкохол и дрога у водачите ще се заплаща от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, назначили проучванията. Средствата ще се възвръщат от „ лидера, махленски с техническо средство, и от отказалия осъществяването на инспекция с техническо средство водач”. Това е записано в новата Наредба за реда, по който ще се открива използването на алкохол и/или опиати и техните аналози от водачите на пътни транспортни средства. Документът бе оповестен на 28 юли в Държавен вестник и влиза в действие два месеца след обнародването му – в края на септември. Изключение вършат цитираните нагоре текстове, чието деяние е отсрочено за 2018-та, разяснява СБА.

Освен за водачи, по преценка на полицейския чиновник наредбата ще се ползва и за участници в пътно-транспортни катастрофи.

Ето и останалите по-важни текстове в наредбата, които автомобилистите би трябвало да знаят:

-При осъществяване на инспекция на място от контролните органи използването на алкохол се открива с техническо средство, а използването на наркотични субстанции или техни аналози – с тест.
-Установяването на използването на ал­кохол се прави с доказателствен анали­затор или с химическо лабораторно проучване, а на използването на наркотични субстанции или техни аналози – с химико-ток­сикологично лабораторно проучване, когато: лидерът откаже осъществяване на инспекция с техническо средство или тест; не приема показанията на дрегера или теста; осъществената проба с техническо средство е некачествена или невалидна или пък физическото положение на лицето не разрешава инспекция с техническо средство или тест.
-В случай, че лидерът не приема показанията на техническото средство за определяне на алкохол, той може да избере да бъде тестван с доказателствен анализатор в РПУ-то или пък да се яви в болничното заведение за здравно и химическо или химико-токсилогично лабораторно проучване. При откзаз на лидера да одобри един от двата метода – се одобряват показанията от дрегера.
-При връчване на ваучър за проучване пътният служител на реда показва мястото, където да се извърши пробата. Шофьорът има период за явяване от 45 минути, когато нарушаването е осъществено в обитаемото място, в което се намира мястото за определяне с доказателствен анализатор или болничното заведение, където ще се прави здравното проучване. В останалите случаи срокът е 120 минути. Все отново точното време ще се дефинира от катаджията, който ще преценя отдалечеността на обитаемото място.
-При открита централизация от над 1,2 на хиляда с дрегера, униформеният би трябвало да води лицето до мястото за инспекция с доказателствен анализатор или до болничното заведение за взимане на биологични проби. Същото предписание важи и при позитивен тест (от слюнката) за опиати.
-Тестът с доказателствен анализатор се прави от особено подготвен полицейски чиновник с две следващи замервания. Като резултат в протокола се записва средноаритметичната им стойност.
-Медицинското проучване се прави от доктор, здравна сестра, акушерка или фелдшер, надлежно лекарски помощник
-При проучване за приложимост на алкохол се вземат две проби кръв във вакуумни епруветки, всяка от които с размер не по-малък от 4 мл.
-За проучване на наркотични субстанции или техни аналози се вземат две проби кръв, всяка от които с размер не по-малък от 7 мл, и една проба урина с размер не по-малък от 20 мл. ­
-Едната от кръвните проби се съхранява като контролна, а другите кръвни проби и урина се употребяват за лабораторното проучване.
-При отсъствие на лицето в инструкции в талона период се одобряват показанията от техническото средство или теста, с което е открита използването на алкохол и/или наркотични средства и техните аналози
-Пробите за алкохол и контролните проби към тях се съхраняват за период не по-малък от 3 месеца, а пробите за опиати и контролните проби към тях – за не по-малко от 12 месеца.
-В седемдневен период от връчването на наказателното разпореждане или от предявяване на обвиняване по член 343б от Наказателен кодекс изследваното лице може да изиска за своя сметка наново осъществяване на химически разбор на пробите, стига да не са изтекли горепосочените периоди
-В тридневен период от приемането на резултата от проучването административно-наказващият орган може да изиска наново осъществяване на проучването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР