Широко се обсъжда дивидентът от държавните предприятия да бъде 100%

...
Широко се обсъжда дивидентът от държавните предприятия да бъде 100%
Коментари Харесай

Лидия Шулева: И след увеличението от 12% 660 хиляди пенсионери са под линията на бедност

Широко се разисква дивидентът от държавните предприятия да бъде 100% вместо 50%, което са 850 милиона лв. почти спомагателни доходи. Около 500 милиона са спомагателните доходи, в случай че се отстранен тези понижения на Данък добавена стойност ставките, които бяха направени и по отношение на рецесията от ковид и по отношение на инфлацията и войната в Украйна. Мисля, че нещата към този момент много се възстановиха и не е належащо тези краткотрайни и ограничения да не престават. Предлага се да се постави предел до 9 милиарда на разноските в администрацията за прехрана, което също е спестовност.

Това изясни в „ Тази заран “ по БТВ Лидия Шулева, някогашен министър на труда и обществената политика.

„ Доста оферти имаше в посоката, че пенсиите са увеличавани неведнъж. Преди нарастването от 12% сега в европейска България 660 хиляди пенсионери са под линията на беднотия. Ако се усилят пенсиите, тази цифра ще се понижи до 330 хиляди. Ние не можем да държим такова високо число под линията на беднотия “, сподели още тя.

„ Статистиката четвърти месец регистрира спад на приходите в индустрията. Запътваме се към едва второ трето тримесечие. Очакванията са за възобновяване през четвъртото. Трябва да се акцентира на редуциране на разноските “, уточни Васил Велев, ръководител на АИКБ.

„ Разходите за пенсии през тази година ще бъдат с 92% повече от 2019 година. Оттогава инфлацията е 33%. Разходите за пенсии нарастват три пъти повече от инфлацията. Да се борим с линията на беднотия – не е това методът. Пенсиите би трябвало да са такива, какъвто е осигурителният принос. Всичко останало разрушава пенсионната система. За под линията на беднотия има обществено подкрепяне, а не пенсии. Пенсионният модел е разрушен от предходните парламенти “, добави той.

„ Това е вторият път след прехода, когато имаме бюджет в средата на година. Предишният беше след Жан Виденов. Сега имаме още веднъж такава обстановка, в която да вършим бюджет в средата на годината “, разяснява икономистът Евгений Кънев.

„ Няма по какъв начин да сме страната с най-бързо намаляващото население и да имаме най-ниските пенсии. Енергетиката е смутена, тъй като това е най-нереформираният бранш от измененията. Да кажем кой е дал и взел е мъчно, само че има огромно политическо въздействие и огромна неефективност “, добави той.

„ Реалистично е инфлацията да стане 7%. Тази година ще имаме най-малък напредък. Това е общ тренд в света. Като имаме понижена икономическа интензивност, ще се чака и не понижени цени, а с по-нисък растеж да се качват цените. Това и в помощ на бюджета. Добрата вест е, че няма да има такава тежест върху семействата “, сподели Кънев.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР