Шимпанзета, обитаващи тропическите гори на Уганда, са усвоили напълно ново

...
Шимпанзета, обитаващи тропическите гори на Уганда, са усвоили напълно ново
Коментари Харесай

Горски шимпанзета са се научили да копаят кладенци за вода

Шимпанзета , обитаващи тропическите гори на Уганда, са усвоили изцяло ново умеене. Британски учени от университета на Кент и университета " Сейнт Андрюс " са разкрили, че приматите са почнали да копаят кладенци, с цел да стигнат до чиста вода, написа в. " Индипендънт ".

Тази дарба се среща рядко в животинското царство. Само няколко типа я имат и всички те живеят в доста сухи региони . Например няколко групи шимпанзета от саваната са усвоили това умеене.

Горските шимпанзета в никакъв случай до момента не са били следени да вършат сходно нещо. Специалистите допускат, че имигрантка на име Оньофи може да ги е научила по какъв начин да копаят кладенци .

Женската се е включила към групата преди години. Учените по този начин и не са съумели да открият от кое място е пристигнала. Очевидно е, обаче, че някогашното ѝ семейство я е научило по какъв начин да копае дупки, с цел да добива и филтрира вода.

В новата си група Оньофи незабавно е почнала да показва своето умеене. Останалите шимпанзета, както млади, по този начин и остарели, са я следили деликатно, след което са последвали образеца ѝ.

Учените са забелязали, че единствено женските копаят кладенци . Мъжките в никакъв случай не го вършат, само че постоянно употребяват непознати дупки.

Смята се, че горските шимпанзета (за разлика от тези от саваната) не изпитват дефицит на вода. Няколкото сухи месеца в годината обаче наподобява им предизвикват дискомфорт. Водата от кладенеца също така е филтрирана и по-чиста и даже може да има друг усет, което е забавно за маймуните.

Учените ще продължат да наблюдават дали новото умеене ще се резервира в групата и по какъв начин ще промени държанието на шимпанзетата. Тази дарба може да им помогне да оцелеят, когато местообитанието им стартира да се трансформира поради световното стопляне, означават откривателите.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР