Шествие за правата на жените в София по повод Международния

...
Шествие за правата на жените в София по повод Международния
Коментари Харесай

Шествие в София за правата на жените и против войните

Шествие за правата на дамите в София във връзка Международния ден на дамата. Мотото е "Против домашното принуждение и военните спорове по целия свят ", осведоми.

Всяка трета жена в Европейски Съюз е жертва на принуждение .

За това и шествието стартира пред Съдебната палата с искане за промени в Закона за домашното принуждение. Според сдружението "Феминистки мобилизации " по този начин то може да бъде предотвратено. Над 90% от насилените дами са жертви на свои близки - мъже, братя, татковци. На този декор - равенството сред мъжете и дамите у нас обаче към момента не е достигнато. Доказват го и последните данни на КНСБ, съгласно които дамите у нас получават с 13% по-ниски заплати от мъжете.

София. Цветния пазар. Тълпи от мъже на опашка за цветя. Любка Куртева продава цветя от 20 години. Цвете от обичания по този начин и не е получила.

Тя не има вяра, че ще доживее тъждество сред мъжете и дамите.

"Мъжът си е по-властен от дамата... Да му работя тук през целия ден, да му шетам, да му сготвя и все е неудовлетворен ", споделя дамата.

Наблюденията на Любка съответстват с тези на икономистите от КНСБ. Над половината от дамите у нас работят в нископлатените браншове. А, там където се заплаща повече - като IT бранша, на една и съща позиция те взимат по-малко.

"Средната работна заплата в IT бранша е над 4 хиляди лв.,

само че дамите в него получават с 22% по-ниска работна заплата. Близо 32% е разликата в заплащането сред мъжете и дамите в браншове като финанси и обезпечаване ", сподели Виолета Иванова, ИССИ на КНСБ.

Зад статистиката стоят стандартите на нацията, проучват от Българския хелзинкски комитет.

"Патриархата не си е отишъл, той се възпроизвежда доста интензивно и слага и до ден сегашен дамата у дома, до печката, като индивида, който е по-подходящ за грижа за децата ", счита Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР