Шестото поредно издание на Нощта на шампионите, организирано от Министерството

...
Шестото поредно издание на Нощта на шампионите, организирано от Министерството
Коментари Харесай

Кралев и тотото излъчиха друг "Спортист на годината"

Шестото следващо издание на " Нощта на първенците ", проведено от Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българския състезателен тотализатор (БСТ) роди непредвиден абсурд. В него спечелили в главната категория - " Спортист на годината ", се оказаха разнообразни състезатели от обичайна анкета измежду спортните публицисти, която датира още от 1958 година Победител за 2020 година, съгласно нея, беше тенисистката Цветана Пиронкова. В " Нощта на първенците " обаче бяха отличени европейската шампионка по битка Миглена Селишка при дамите и континенталният вицешампион в джудото Ивайло Иванов при мъжете.

До края на церемонията не стана ясно по какви критерии бяха излъчени призьорите в тази, а и останалите категории. И остана усещането, че ММС и БСТ награждават свои победители, които да бъдат опция на  " Спортист на годината ", където правата се имат от компанията на Васил Божков - " Нове холдинг ". Мислите бяха наведени в тази тенденция от обстоятелството, че министерството в края на декември не награди нито един от призьорите в " Спортист на годината ", само че пък довечера обилно раздаде парични награди за общо 185 000 лева

Всъщност имаше двама призьори в " Нощта на първенците ", които съвпадаха с тези от " Спортист на годината " за 2020 година - състезател с увреждания (Християн Стоянов) и най-хубав треньор, този на националния тим по битка Петър Касабов. Освен него обаче в този момент бе награден и наставникът на националите по джудо Атанас Герчев.

" Искам да благодаря на брачната половинка ми. Благодаря, че направи от един апартамент един дом, който ми дава силата да работя и да се усещам спокоен. Благодаря и на шампионките, които съумяха да се върнат след толкоз тежки контузии. Бяха ги отписали, само че те откриха сили и се върнаха. Много съм щастлив, че имат вяра в мен и екип, и не престават да дават всичко от себе си. Благодаря и на министър Красен Кралев, който ни има вяра и дава всичко каквото ни би трябвало. Искам също по този начин да благодаря и на един огромен човек – Христо Маринов, ръководителят на федерацията по битка. Благодаря на всички девойки в тима, тъй като в случай че не бяха те, нямаше да бъда определен за втора година за Треньор на годината ", съобщи Касабов при награждаването си.

Не единствено Касабов, само че и всички от излезлите на сцената в хотел " Рейнбоу Плаза ", благодариха поименно на министър Кралев, което стартира да се набива на очи след първите няколко награждавания.

Връчени бяха парични награди и на млади спортисти в разнообразни възрастови категории. Подобна анкета се организираше от " Виаспорт ". Тази година заради разнообразни аргументи тя не се организира, само че пък това бе сторено от спортното министерство (и тук без публична анкета). Млад състезател (до 23 г.) е биатлонистката Милена Тодорова, до 18 година са каратистката Саня Петкова и плувецът Йосиф Миладинов, а до 16 година - състезателката по художествена гимнастика Стиляна Николова и боксьорът Кристиян Цветанов.

" Вярвам, че пандемията ще бъде преборена и спортът ще се върне към своя естествен темп. Надявам се това да се случи по-скоро, с цел да могат всички спортисти да се борят за медали на огромни надпревари и на Олимпиадата през лятото. Провеждането на игрите в Токио ще бъде явен знак, че сме се справили с голямото предизвикателство на пандемията, ще покаже обединяването на спортния свят и мощната воля на човечеството. Убеден съм, че нашите състезатели са окуражени да потвърдят своите благоприятни условия и ще дадат всичко от себе си, с цел да ни зарадват с триумфи на Олимпийските игри ", съобщи министър Кралев по време на церемонията.

С най-високото отличие в българския спорт - " Венец на спечелилия " бяха наградени Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев и Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова и Здравка Йорданова (гребане), Георги Глушков (баскетбол), Живко Вангелов и Стоян Балов (борба), Михаил Таков (бокс), председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев и досегашният шеф на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Награда посмъртно получи и легендата на автомобилния спорт Илия Чубриков.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР