Шестетажна бизнес сграда може да изникне в сърцето на София

...
Шестетажна бизнес сграда може да изникне в сърцето на София
Коментари Харесай

Казус: Дворът на емблематичното заведение „Синият лъв“ може да стане шестетажна сграда

Шестетажна бизнес постройка може да изникне в сърцето на София тъкмо до Народния спектакъл. Дворът на емблематичното място за срещи на политици от 90-те – „ Синия лъв “, е частна благосъстоятелност, а притежателят има абстрактен план да стартира строителството.

Емблематичната къща наоколо до Народния спектакъл е част от историческия образ на София. През 30-те години в нея се е помещавал Якобинският клуб, след войната става клуб на дейните борци срещу фашизма и капитализма, а през 90-те се трансформира и в новия „ клуб на демокрацията “. Сега там има ресторант. През 19-ти век в мемоарната си книга художникът Александър Божинов разказва двора до Синия лъв като „ дансинг “. На негово място обаче скоро може да се появи шестетажна постройка.

Собствеността на постройката на Синия лъв е на Столична община и се стопанисва от регион Средец, а дворът към нея е частна благосъстоятелност и принадлежи на компанията „ А-Трейд-3000 “, сдружение от групата на „ Титан интернешънъл холдинг “.

Имотът е платен от компанията преди повече от 15 години. Собствениците имат абстрактен план за градеж и чакат зелена светлина.

От Министерството на културата през юли тази година изискват да се направи цялостно археологическо изследване преди да се реализира каквато и да е строителна активност.

Район „ Средец “ и Информационния център на МО са изпратили възражения до Столичната община, по които се чака експертния съвет да се произнесе до две седмици.

Сградата попада в най-ниската категория в Закона за културно завещание, а дворът на „ Синия лъв “ част от територия в сърцето на София, която попада в категорията историческо завещание със статут колективен монумент на културата. Това са здания, които нямат характерности на недвижими културни полезности, т.е. те не са предпазени от закона.

Дори смяна на статута на постройката не би спряло градежа, счита арх. Петров. За проблеми като този, архитектът предлага културните полезности да имат така наречен режими на запазване.

„ Това е активност, която 30 години на процедура не се прави. Тази активност е обвързване на общината и на страната в лицето на НИНКН. Политиката, която се е водила до този миг е в тенденция понижаване бройките и опциите за деяние на Националния институт за недвижимо културно завещание. Тази политика е довела до злополука в опазването в системата на запазване на недвижимото културно завещание “, счита Петров.

По думите на самостоятелния общински консултант Борис Бонев отговорността за неналичието на „ режими на запазване “ на паметниците на културата пада върху Министерството на културата и Столична община.

„ Това са двете институции, които не са се погрижили центърът на София да бъде предпазен от инвеститорски апетити. Това е постройка, която е монумент на културата въпреки и с най-ниска категория за отбрана, само че по-важното е, че тя се намира до Народния спектакъл. Това е една от най-знаковите и най-важни здания в цялата страна “, споделя Бонев.

Становища и възражения към този момент против градежа са подали Министерството на културата, районната община и Информационния център на Министерството на защитата. По думите на основния проектант на Столична община следва по тях да се произнесе експертния съвет към Столична община.

Инвестиционното желание се чака да бъде прегледано до две седмици, изясни проектант Здравков.

Кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, в чийто регион е парцелът, упорства за основаване на така наречен режими за запазване на близките пространства на културните монументи.

„ Ние научваме, че нещо се е случило, когато при нас пристигна за съобщаване заповедта за процедурата, това е нашата роля. Събрали сме мнения, ние сме показали мнения и сме върнали всичко назад в НАК. Аз считам, че нищо от това каре не е трябвало да се продава. Притеснен съм, че общината не прави никакви отчуждавания на парцели, озовали се в частна благосъстоятелност “, споделя Трайков.

Потърсихме компанията вложител на парцела. „ Имотът е закупен преди повече от 15 години и настоящата процедура е обвързвана с оценката на актива. По отношение на прилежащ парцел наша благосъстоятелност, в който се намира ресторант Синия Лъв, нямаме декларирани процедури и капиталови планове към сегашния миг “, споделят от „ А-Трейд-3000 “.

На ъгъла до „ Синия лъв “ се обитава Информационният център към Министерството на защитата. Освен към концепцията за градеж в двора на Синия лъв, шефът му възразява и против втори градеж.

След лишаване на статута на недвижима културна благосъстоятелност на мястото на постройка на ул. „ Кузман Шапкарев “ 3 също се приготвя градеж, само че притежателят на парцела е различен. „ От 2019 година столичната община е в процедура по връщане на статута на парцела на ул. Кузман Шапкарев “, споделя някогашният общински консултант Пламен Илиев.

Оказва се, че има застъпване на парцелите с този на МО.

Столична община е задействала процедура за връщане на статута на постройката като културна полезност, което би трансформирало проектите на градежа до Информационния център на министерството на защитата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР