Шестдесет на сто от американците се притесняват, че автоматизацията излага

...
Шестдесет на сто от американците се притесняват, че автоматизацията излага
Коментари Харесай

Как да подсигурите професионалното си бъдеще

Шестдесет на 100 от американците се тормозят, че автоматизацията излага работните им места на риск, а 39% считат, че актуалната им работа ще бъде ненужна в границите на пет години, демонстрира прочуването Hopes and Fears на PwC. Нови позиции, които не съществуват през днешния ден, обаче ще заменят част от работните места, изгубени при автоматизацията. Ако обаче работата вие е изложена на риск, то е добра концепция да имате проект Б.

„ Единственото нещо, което можем да предвидим, е непредвидимото “, споделя Скот Стайнбърг, създател на „ Think Like a Futurist 2022: The Next Normal “. „ В този миг нещата се развиват бързо и се трансформират от седмица на седмица. Когато приказваме за „ новото обикновено “, би трябвало да сме наясно с това, че то няма да е едно, а ще са доста. Макар че доста събития са отвън ваш надзор, постоянно може да насочите нещата към по-положителен резултат “, прибавя той.

Първото ви задача е да придобиете ситуационна информираност. В главата ви незабавно би трябвало да стартира да звъни тревога, в случай че работата ви елементарно се свежда до нещо, което елементарно може да бъде разказано на хартия и изпълнено от всеки различен, или се състои от рутинни задания, които могат да бъдат осъществени от някакъв софтуерен инструмент, било то роботи или изкуствен интелект. Ако казусът е подобен, има няколко тактики, с които да се предпазите.

Станете незаменими

Не всяка работа е изложена на риск и фирмите постоянно ще имат потребност от самодейни хора, които вземат решение проблеми, както и от динамични мислители и изобретателни иноватори, споделя Стайнбърг.

„ Има неща, които можете да възложите на компютърни стратегии и логаритми, само че тези неща са значително рутинни, скучни и предвидими “, споделя той. „ Когато се появят променливи, човешкият детайл влиза в играта и превъзхожда технологиите. Ако желаете да се подготвите за бъдещето, би трябвало да помислите по какъв начин да предложите нещо незаменимо “, поучава той.

Стайнбърг споделя, че в работата е доста значимо да се откроявате по забележим метод, с цел да бъдат останалите наясно със цената, която носите.

„ Може би вие сте този, към който се обръщат всички в офиса, когато имат потребност от ентусиазъм, креативност и нови хрумвания “, споделя той. „ Или когато възникне проблем, може би вие сте този, който е подготвен да се намеси, да поеме отговорността и да направи нещо. Става въпрос за намиране на благоприятни условия да покажете гениите си по подобен метод, че да не се навирате в лицата на другите и да подкрепяте вашия екип. “, прибавя той.

Разширете уменията си

Гледайте на себе си като на „ недовършен план “, мислейки върху това какви умения ще бъдат търсени в бъдеще. Steinberg поучава да придобиете умения, които той назовава „ еластични “. Това са качества, които могат да ви бъдат от изгода в разнообразни обстановки и промишлености. Например, в случай че работата ви е в региона на връзките и тя изисква от вас да употребявате умения за критично мислене и решение на проблеми, то същите тези качества могат да ви бъдат от изгода в случай че станете бизнес анализатор.

„ Хората, които са извънредно сполучливи, може да имат дълбоки знания в една сфера, само че те имат и необятен набор от ползи и опит, които могат да употребяват в разнообразни области “, споделя Стайнбърг. „ Те се стараят непрестанно да получават нови умения, нови контакти, нови връзки и нови прекарвания “, прибавя той.

Един от методите да разберете от какво ще се нуждаят организациите в бъдеще е като разгледате обявите за работа. Хубаво е да обърнете внимание и на започващи компании, университетски проучвания и тематики, които са известни на конференции и събития.

За да придобиете еластични умения, Стайнбърг предлага интензивно да търсите благоприятни условия за доброволчески труд или благоприятни условия за работа в нововъзникващи започващи компании, където можете да се сдобиете със познания за нови технологии, трендове или бизнес модели, които да употребявате в разнообразни други сфери.

Бъдете отворени за придвижвания в обратно и настрана

Най-успешните хора не се пробват да се изкачат по корпоративната стълбица или да се возят на корпоративен ескалатор до върха. „ Този ​​ескалатор е строшен и стъпалата на корпоративната стълбица стартират да наподобяват нестабилни “, споделя Стайнбърг.

Вместо това, бъдете подготвени за придвижвания настрана, което ще рече позиция, която има равносилен сан или възнаграждение на сегашното ви работно място. Може даже да се наложи да извършите крачка обратно, приемайки по-ниско възнаграждение и място в йерархията, с цел да получите нови благоприятни условия. „ Това, което се случва, когато извършите крачка настрана или обратно, е, че постоянно се основава резултатът на прашка, който може да ви тласне доста по-напред в дълготраен проект “, изяснява той.

Ако желаете да подсигурите професионалното си бъдеще, то постоянно би трябвало да мислите няколко стъпки напре. „ Често ни се коства, че бъдещето идва бързо. Това обаче се дължи на обстоятелството, че ние го пренебрегваме дълго време. Проблемът е, че хората са склонни да избират рутината и познатите подходи познати. Те обаче ги вкарват в коловози. Или ще сте на гребена на вълните на смяната, или ще бъдете повлечени от нея, ритайки и крещейки. Аз персонално поучавам хората да извадят дъските за сърф “, споделя Стайнбърг.

Стефани Воза  за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР