Шест партии влизат в новия гръцки парламент, сочат резултатите от

...
Шест партии влизат в новия гръцки парламент, сочат резултатите от
Коментари Харесай

След оставката на Ципрас: Шест партии влизат в новия гръцки парламент

Шест партии влизат в новия гръцки парламент, сочат резултатите от екзит пол при обработени 80 % от извадката, заяви държавната телевизия ЕРТ, съобщи БНР.
Между 155 и 167 места в 300-местния парламент ще има дясноцентристката Нова народна власт, която предстоящо завоюва предварителните парламентарни избори в Гърция през днешния ден. Това сочат резултатите от екзит пол при обработени 80 % от извадката, заяви държавната телевизия ЕРТ. Управляващите от СИРИЗА са втори. За тях са дали своят вот сред 26,5-30,5 %, което ще им обезпечи сред 77-82 места в Народното събрание. Трети са лявото " Движение за смяна ", където е и ПАСОК. След тях се подреждат Гръцката комунистическа партия, партията МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис и крайнодесните " Златна зора ", които съгласно прогнозите ще имат сред 8 и 13 депутати. Проруската патриотична групировка " Гръцко решение " още не е ясно дали минава 3-процентовата преграда за влизане в Народното събрание.
Очаквана победа за десните консерватори от Нова народна власт на извъндредните парламентарни избори в Гърция. Това сочат първите планирани резултати от екзит пол. Точно в 19 часа завърши изборният ден в Гърция. Проучванията на социологическите организации демонстрират безапелационна победа на консерваторите от Нова народна власт в рамките до 42% от вота и безусловно болшинство в Народното събрание. Вероятно е Кирякос Мицотакис да сформира независимо държавно управление. Съгласно закона, първата партия получава и бонус 50 депутатски места.
Законът не разрешава публикуването на изборна интензивност в деня на вота, само че се чака тя да е ниска поради туристическия сезон.
Днес гръцките жители бяха освободени от заплащане на тол такси, с цел да пътуват до изборните секции. За първи път в страната се организират парламентарни избори в разгара на туристическия сезон. Заради високите температури изборна интензивност има в ранните часове на деня. Натоварен е трафикът по цялата пътна мрежа на страната. Гърция е измежду дребното европейски страни, в които гласуването е наложително. Освобождават се от гласоподаване единствено лица, които се намират на 700 километра разстояние от изборната секция. Гърците в чужбина нямат право да вземат участие в изборите.
Правителството на Алексис Ципрас подаде оставка след успеха на консерваторите на евровота в края на май. Премиерът Ципрас беше посрещнат с овации от симпатизанти на СИРИЗА и насочи послание към младите гласоподаватели: „ Специално се обръщам към младите гърци. Те по традиция правят смяната в страната. В техните ръце е новото. Призовавам младежите да не остават значимите решения за живота им и за тяхното бъдеще в ръцете на други. Нека младите решат резултата от вота през днешния ден “.
Симпатизантите на консерваторите от Нова народна власт приветстваха водача Кирякос Мицотакис с възгласи, че е идващият министър председател на страната.
„ Участието в изборите е право, само че и обвързване “, напомнят закона от Министерството на вътрешните работи.
Първите резултати, основани на действителни гласове, се чакат след 22 часа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР