Шест от 29. Толкова проекти от подадените в конкурса Градолюбители

...
Шест от 29. Толкова проекти от подадените в конкурса Градолюбители
Коментари Харесай

Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на "Градолюбител"

Шест от 29. Толкова планове от подадените в състезанието " Градолюбители " тази година, съумяха да получат самопризнание, към което има и парична премия. Печелившите планове бяха оповестени по време на последното събитие за годината от поредицата " Капитал градове ". То се организира на 24 ноември в хотел DoubleTree by Hilton в Пловдив.
Повече за " Среща на бизнеса в Пловдив и района " Панел 1: Панел 2: Индустрия и зелена сила в област Пловдив Панел 3:
На първо място беше класиран план на ландшафтния проектант Невена Цветкова, която основава първият след 1989 година справочник за поддържане на растителност в градска среда. Второ място си поделиха два плана - вятърен генератор, който ще бъде съединен от възпитаници от колеж в Раковски и градски мобилен модул за разнородни акции на групата Varna Spaces.

Поощрителни награди пък получиха три плана, обединени от една тематика - графити в градска диря.
Реклама Той дава опция на жители и неправителствени организации да показват пред обществото плановете си, целящи възстановяване на средата в българските градове в областите зелена сила, чист въздух и превоз, градска среда и качество на живот, води. Екипите зад концепциите би трябвало да потвърдят, че те са осъществими в границите на финансирането, което ще получат от уредниците. Кандидатстването ще бъде отворено още веднъж следващата година.
При връчването на премиите Лин Чарлз, заместник-посланик на Англия, означи, че " продължаваме да работим за едно по-зелено и чисто бъдеще. " Конкурсът беше резултат от семейството на кралството на конференцията на Организация на обединените нации по климатичните промени COP 26 предходната година, само че той остана като план и ще продължава. Според Чарлз положителните хрумвания би трябвало да получат късмет за реализация и това е повода да си партнират с " Капитал " към този момент за втора година.

Огнян Георгиев, редактор в " Капитал " и член на журито на " Градолюбители " пък описа, че въпреки да няма явен правилник какъв брой спечелили може да има, в началото концепцията на състезанието е била за един победител и един подгласник. Подобно на предходната година обаче, и тази журито не е могло да се ограничи единствено в тази рамка.
Победителите
Проектът отличен с първата премия е " Наръчник за декоративни дървета в градска среда - засаждане, грижи и резитба " на екип с началник ландшафтен проектант Невена Цветкова (Пачеджиева) от Пловдив. Идеята е да се сътвори актуален учебник за парково строителство за това по кое време и по какъв начин е належащо да се подрязват растителните типове. Постепенно е била включена и концепцията да се опише кой тип за какъв климат е подобаващ. Според екипа в България подобен справочник не е създаван от 1989 година
Реклама
Партньор за премията на първенеца в класирането е издателство " Жанет 45 " и неговия притежател Манол Пейков, които поеха уговорката да отпечатат и разгласяват наръчника. Част от концепцията на арх. Цветкова е да изпрати по една численост на всички 265 общини в страната, с цел да могат локалните администрации да работят по упътванията в него.

Второто място си разделят плановете " Силата напразно в учебно заведение " и " Градски мобилен модул ".

Първият от тях е на възпитаници от 8 до 12 клас на професионална гимназия " Петър Парчевич " от град Раковски наоколо до Пловдив. В рамките на плана ще бъде основана система за асимилиране на силата напразно. С нея ще се зареждат електроуреди в гимназията, а работата по реализирането на плана ще даде опция на учениците да придобият на практика опит в основаването на сходни системи и в екипната работа.
Лин Чарлз, заместник-посланик на Англия и арх. Максим Недков от съдружие " Пространствата на Варна ". Фотограф: Георги Георгиев
Проектът " Градски мобилен модул " е по концепция на съдружие " Пространствата на Варна ", в което желае да сътвори преместваем " градски модул ", посредством който да притеглят повече хора да вземат присъединяване в анкети, градски проучвания, краткотрайни изложения, полемики. Предвидено е да е подготвен до пролетта на 2023 година и да бъде употребен в бъдещите интензивности на сдружението от морския град.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР