Шест номинации за Оскар“ по-късно Глен Клоуз се завръща с

...
Шест номинации за Оскар“ по-късно Глен Клоуз се завръща с
Коментари Харесай

CineLibri: „Съпругата“ или една потресаваща Глен Клоуз

Шест номинации за „ Оскар “ по-късно Глен Клоуз се завръща с поредна безусловно величествена роля – потресаваща в ролята на Джоан Касълман, придаваща на историята изцяло непредвидена дълбочина.

Филмът „ Съпругата “ е по едноименния разказ на Мег Уолицър и споделя за брака на Джо и Джоан Касълман. Единият от тях е изумително надарен и красноречив повествовател, създател на книги, които са го създали знаменит. И не, това не е той. Джоан Касълман е най-талантливата ученичка на мъжа си, негова дясна ръка, спътница и асистентка. Тя стои зад всяка негова дума – напълно безусловно. Джоан може да написа, само че не знае по какъв начин да живее с тази заложба. Джо е оня, който може да приема аплодисменти, да бъде обаятелен, неотразим и съблазнителен, да приема премиите с достолепие.

Двамата са идеалният творчески и житейски дует.

„ Зад всеки популярен мъж стои още по-велика жена “, написа на плаката на кино лентата. Историята на семейство Касълман не е кой знае какъв брой невероятна – в избран смисъл тя би могла даже да е същинска. Именно Глен Клоуз е онази, която придава на видимо предсказуемите събития изцяло непредвидени аспекти. Нейното леко иронично и ужасно интелигентно лъчение пред аудитория и уязвимостта й, когато е уединено с Джо, крият дълбочини, за които феновете единствено се досещат. Много е елементарно да се раздават присъди в този случай и да се отиде в посока на непризнатия гений и скритото отчаяние, стаявано десетилетия наред.



Именно това се пробва да направи самозваният биограф на Джо – Натаниъл Боун (Крисчън Слейтър). Това обаче е прекомерно елементарно, прекомерно обикновено. Бракът на Касълман е благополучен – те са надълбоко свързани, и то освен от своята загадка. Всеки от тях е получил това, за което е мечтал. Джо Касълман не по-малко от брачната половинка си има какво да крие и защо да страда. Джонатан Прайс е отличен избор за тази роля, само че почтено казано всеки различен огромен артист на тази възраст би могъл да го замести. Глен Клоуз го засенчва съвсем във всяка сцена.

Още не съм прочела едноименната книга, само че ми следва напълно скоро. Вече ще е невероятно да не си представям мисис Касълман като Глен Клоуз – цялостно обединение на книга и филм.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР