Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

...
Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Не си слагайте ваксина, ако сте преболедували COVID-19

Шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев даде съвет към преболедувалите COVID-19 да не се имунизират в този момент, а след време, когато титърът на антителата им падне. Според него няма причина те да се бодат в този миг, а дори добави и че е допустимо за тях въобще да не се изисква ваксина. Пред "Монитор " членът на Националния действен щаб добави, че извънредно изкъсо следи данните за странични реакции при няколко десетки свои сътрудници и познати. Най-сериозните, които той е следил, са отичане на лимфните възли при един от тях и повишение на телесната температура.
За проф. Кантарджиев децата изрично не са главният пропагандатор на болестта.
"Това, което сега изследваме и това, което се случи в нашата страна, спомняте си на 4 януари пуснахме детските градини и учениците от началния курс и нямаше никакво покачваме. Повишаването стартира сега, когато се скупчиха хората по моловете, когато си споделиха „ вирус няма, дай да си изкараме празниците, толкоз време не сме се виждали, да пийнем и да хапнем дружно “ и тогава станаха неприятните неща ", проучва той.
Съветът му към хората още веднъж е явен - да носят маски, да съблюдават разстояние и да не се събират доста на едно място.
"Англичаните потвърдиха, че до момента при доста непосредствен контакт, в случай че се заразяваме за 15 минути, то при новия вид на вируса близкият контакт от 5 минути е задоволителен, без маски и без ръкавици. Всъщност това е една от аргументите за растежа на заболелите през последните дни ", споделя още проф. Кантарджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР