Шефът на Морска администрация кап. Живко Петров бе уволнен насред

...
Шефът на Морска администрация кап. Живко Петров бе уволнен насред
Коментари Харесай

Морски шеф бе уволнен насред спасителната операция

Шефът на " Морска администрация " кап. Живко Петров бе уволнен посред избавителната акция по евакуиране на кораба Vera Su от крайбрежията край Камен бряг. Причината е точно неуспехът досега на интервенцията в морето. Новината на ексклузивен брифинг заяви лично транспортният министър Христо Алексиев. Според него кап. Петров е показал незаконна безнаказаност.„ Той си понася отговорността. Не е спазена процедурата при разтоварването, а без да пита е подхваната друга. Аз категорично подредих да се съблюдават всички процедури, съгласувани с Министерство на околната среда и водите ”, съобщи министърът. Очевидно има поради метода на разтоварване на кораба. Екоминистерството бе разпоредило използването на пакетираща машина за товара и обтягане на платна под разтоварващия кран, тъй че премествания азотен тор да не пада в морето. За машината се разбра, че се е развалила при тръгването. Така и не стана ясно обаче за какво липсваха платна. Субстанциите се изсипваха непосредствено във водата, поради което Министерство на околната среда и водите спря процедурата.  Мястото на кап. Петров ще бъде заето от кап. Венцислав Иванов.

Министър Алексиев заподозря и бойкот. Вероятно има поради ГЕРБ. В " Морска администрация " е цялостно с фрагменти на партията, а и тя тръгна да алармира света за дейностите на държавното управление към кораба. „ Имайте поради, че до момента в който съм министър, няма да разреша саботажи по отношение на страната - няма значение дали са с политически ползи, с лобистки ползи. Когато някои хора пишат сигнали срещу служебното държавно управление, те са срещу страната си. За мен това са някакъв тип саботажи. Служебното държавно управление не се е забавило. Ние не сме пиратска страна и не може, като заседне някой транспортен съд, още в първия ден да отидем и да го превземем. Нормално е да се даде рационален срок на корабособственика, с цел да може той да го изтегли. В момента, в който видях, че това не се случва, се намесих. Корабът беше арестуван и е под управлението на страната ”, съобщи Алексиев. По-рано през днешния ден и президентът Радев сподели, че „ България не е пиратска страна ". 

За съответната обстановка край кораба Алексиев сподели: " Горивото е източено. То представляваше сериозна заплаха. Няма данни за съществено приключване на товара в морето. Колегите от Министерство на околната среда и водите всеки ден са там и вършат замервания. Ако има сериозна обстановка, ще реагираме. Освен околната среда, приоритет е и човешкият живот. Тяхното положение и положението на кораба се наблюдава постоянно. Има основан проект за евакуация, в случай че времето се утежни и плавателният съд се разбие ". Търси се прозорец с по-добро време, с цел да бъдат доставени котви за подсилване. Установен е контакт с три компании за избавяне на кораби, създава се и вид товарът да бъде изнесен с хеликоптери.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР