Шефът на бюджетната комисия на Европейския съюз - Йоханес Хан,

...
Шефът на бюджетната комисия на Европейския съюз - Йоханес Хан,
Коментари Харесай

Йоханес Хан иска комисионна за достъп до единния пазар

Шефът на бюджетната комисия на Европейския съюз - Йоханес Хан, прикани страните членки да поддържат въвеждането на нови налози, в това число годишна "комисионна за достъп " до единния пазар за 70 хиляди огромни компании, като част от пакета от ограничения за подкрепяне на възобновяване на блока.

В изявление за "Файненшъл таймс ", оповестено на 31 май, Хан разяснява, че няма друга практическа опция с изключение на да се обезпечат на Европейската комисия нови източници на директни доходи - или "собствени запаси " - за обслужване на дълга от 750 милиарда евро, който тя вероятно ще поеме според оферти през предходната седмица проект за възобновяване. Част от въпросните запаси може да е годишният данък в размер на 10 милиарда евро, който ще засегне 70 хиляди корпорации в Европа и в световен проект с годишен оборот, надхвърлящ 750 милиарда евро. Хан изясни, че задачата на мярката е най-късно до 2027-а да има "функциониращ и резистентен поток от нови лични средства в европейския бюджет " в границите на 15-20 милиарда евро годишно. Единствените варианти отвън това финансиране ще са неприемливите от политическа позиция ограничавания на разноските или по-високи вноски на страните членки, добавя еврокомисарят.

Предложеието ще понижи зависимостта на бюджета на Европейски Съюз от националните вноски на страните членки, които сега пълнят главната част от него. То обаче сигурно ще се натъкне на огромна политическа опозиция, просто тъй като страните от общността по традиция се въздържат от основаването на нови източници на доходи отвън към този момент съществуващите, примерно от мита.

Председателят на Европейска комисия - Урсула фон дер Лайен - също прикани през предходната седмица за лични, самостоятелни бюджетни приходи като част от проектите за основаване на фонд за възобновяване в размер на 750 милиарда евро. Фон дер Лайен акцентира, че той няма да финансира остарели отговорности, няма да дава бюджетна поддръжка, а ще набира пари от финансовия пазар, с цел да влага в оздравяването на стопанските системи и на фирмите от блока.

Налогът върху едрите корпорации може да е под формата на еднократно заплащане за потребление на единния пазар. Размерът на тази "такса за достъп " ще варира според от размера на фирмите, които биха могли да се разделят на две или три категории, изяснява господин Хан. В "приходното менюто " са включени също данъци за компенсиране на трансграничните въглеродни излъчвания, приходи от разширението на емисионната комерсиална скица на общността и данъчно облагане на цифровите компании.

Господин Хан акцентира, че новите данъчни оферти "не засягат самостоятелния поданик и в същото време дават отговор чудесно на политическите цели на Европейски Съюз ", като да вземем за пример оправянето с климатичните промени. Той оспорва и изказванията на някои коментатори, че новият налог и дълговите проекти съставляват "момент Хамилтън ", посредством който Европейски Съюз върви към пълностоен фискален съюз, сходен на основания през 1790-а от тогавашния финансов министър на СЩ Александър Хамилтън. Мотивите на Хан - мярката е краткотрайна и не планува следващи дейности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР