Шансовете частна компания да изгради тол-системата, за таксуване на преминаването

...
Шансовете частна компания да изгради тол-системата, за таксуване на преминаването
Коментари Харесай

Офертите за изграждането на тол-системата ще бъдат отворени утре

Шансовете частна компания да построи тол-системата, за таксуване на прекосяването по пътищата, не са по никакъв начин дребни. Утре отваряме офертите на шесте компании, участващи в процедурата за избор, сподели през днешния ден по Българска национална телевизия министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Заради обжалвания на състезанията, търгът не успяваше да стигне до този стадий, а самата процедура се точи повече от две години. Поради тази причина министър председателят разгласи в края на предходната седмица, че има вид страната да построи системата за своя сметка, а министър Нанков посочи през вчерашния ден, че към този момент се работи по основаването на държавната компания, която да се ангажира с тази активност.

Днес министърът посочи, че при така наречен " инхаус възлагане " по Закона за публичните поръчки въвеждането на тол-системата за товарните коли с обща маса над 3.5 тона и електронните винетки за колите, ще коства до 200 млн. лв.. При възлагане на поръчката на частник, при към този момент провеждащата се процедура, упованията са, че сумата ще е даже по-малка.

Николай Нанков напомни, че с въвеждането на новия метод за заплащане на прекосяването по пътищата ще се събират най-малко двойно повече средства, главната финнасова тежест ще се прехвъри от леките коли към товарните, които и повреждат пътищата най-вече и могат да се вкарат дневни и тридневни винетки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР