Шанс - веднъж в живота. Тази сутрин точно в 05:52

...
Шанс - веднъж в живота. Тази сутрин точно в 05:52
Коментари Харесай

Втори шанс да видим зрелищната комета Нишимура

Шанс - един път в живота. Тази заран тъкмо в 05:52 кометата Нишимура направи най-близката си разходка към Земята и можеше да бъде забелязана с невъоръжено око. Възможността човек да види такава комета се случва един път на 437 години.

Добрата вест е, че след няколко дни тази комета ще може да бъде забелязана вечер. Освен в случай че в разходката си не бъде убита от Слънцето, тъй като става известно, има и такава заплаха.

Точно 05:55 - до момента в който утринният блок на Българска национална телевизия завърташе първите минути, кометата Нишимура направи първата си забележима разходка в небето.



Това събитие от няколко дни чака и той - физикът, който познава кометите от ядрото до опашката им.

" Човек в живота си вижда единствено няколко пъти ярки комети. Днес тя е най-близо до Земята - на 125 400 000 км. ", сподели Пенчо Маркишки от катедра Астрономия към ФзФ на Софийския университет.



Кометата оставя зелена опашка от газ и прахуляк. И по тази причина наподобява като украшение измежду останалите звезди в небето. И носи японското име Нишимура, тъй като индивидът, който първи я вижда е японец.

" Много възрастен, умел астроном- японец - сутринта на 12 август претърсвал небето на изток преди да стартира зората, преди зазоряване. И тогава открива самата комета в съзвездието Близнаци ", изясни Пенчо Маркишки.

Така японецът разкрил нещо по-специално даже от Халеевата комета, която се появява в небето един път на 76 години. Много по-често от Нишимура, която ще се появи още веднъж след близо 5 века.

" Ние надлежно няма да доживеем да я забележим. В далечно бъдеще може би някой ще я види ", уточни астрономът.



Кометата обаче изгледжа благосклонна и е допустимо доста скоро да ни даде втори късмет да я забележим.

" Ще има няколко дни интервал на неспособност на нейното наблюдаване, като той ще приключи на 14-15 септември, когато ще се следи вечер, а не заран, както в този момент ", сподели Маркишки.

С едно " обаче ". Възможно е тази разходка да се окаже рискова за нея- в случай че се приближи прекомерно покрай слънцето и се загуби. Но този неприятен сюжет в този момент остава на назад във времето. Пенчо Маркишки е пресметнал по кое време и къде да я търсим - в посока запад - към залязващото съзвездие Дева.

Там феновете астрономи ще продължат да претърсват небето.

По тематиката работиха: Татяна Йорданова и Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР