Шанхай. След повече от два месеца локдаун, днес Шанхай отново

...
Шанхай. След повече от два месеца локдаун, днес Шанхай отново
Коментари Харесай

Шанхай след локдауна: Всеки е на 15 минути от PCR будка

Шанхай. След повече от два месеца локдаун, през днешния ден Шанхай още веднъж потегля по пътя към естествения живот. Този път обаче няма да е по никакъв начин къс. Краят на локдауна беше по-предизвестен от началото му, само че като него не е за всички в града. Ограниченията бяха въведени поетапно, като обособени региони затвориха през първата седмица на март, а целият град бе подложен в режим на локдаун в последните дни на месеца. В среднощ на 1 юни, след няколко пробни отваряния за по няколко часа, последвани от проби, рестрикциите бяха вдигнати.

Моят комплекс посрещна с улично празненство „ освобождението “ - колона коли се беше наредила пред основната врата на комплекса, а група от съседи беше подготвила банер, балони, конфети и бенгалски огън. Малко преди среднощ се появи вял служител на реда, който настояваше всички да се разпилян - тъй като някои са на работа сутринта. Полицаят беше пренебрегнат, само че и празненството също не беше изключително шумно. Колоната от коли напусна комплекса в среднощ, само че неколцина се върнаха няколко минути по-късно.

Градът е отворен, само че не изцяло - остават още няколко рискови зони, остава и терзанието, че нова евентуална вълна би могла да докара до нов локдаун.

Ваксинациите започнаха още веднъж, първо за тези над 60 година Властите оповестиха набор от специфични ограничения за “ревитализация ” на стопанската система.

Повечето студенти към момента са затворени в кампусите на университетите, а множеството възпитаници ще приключат семестъра онлайн - единствено тези, на които предстоят кандидат-студентски или кандидат-гимназиални изпити, ще се върнат към присъствено образование - изпитите бяха отсрочени с месец.

Несигурността беше най-стресиращият детайл от локдауна - постигането на централната политика за динамичен нулев Коронавирус бе в ръцете на локални управляващи и мениджмънт компании, с разнообразни равнища на опит, разнообразни разбирания и вариращи равнища на податливост да злоупотребяват с новопридобитата си власт.

Някои от тях решаваха да изпратят цели жилищни здания в карантина при съществуването на единствено един случай - а някои даже и превантивно, без положителни случаи - с цел да реализиран нулево равнище в “юрисдикцията ” си, на цената на голямо стеснение и стрес за жителите. Други пък забраняваха доставките на храна, или напускането на жилищните здания - без оповестени периоди, или условия за премахването на рестриктивните мерки.

Подобни случаи държаха равнищата на напрежение и неустановеност високи, даже след месеци на ежедневни антигенни и PCR проби. Това напрежение се усещаше даже и в по-гъвкави комплекси, които позволяваха доставки, разходки и събирания в градината.

Съседи проведоха групови покупки, вечери на покривите на постройките, разхождаха кучетата си из подземните гаражи - проява на това, че хората в Шанхай са адаптивни и изобретателни, само че основно на битово, начин на живот равнище.

На 1 юни управляващите оповестиха пет нови случая, и 10 асимптоматични - като всички са под централна карантина - където се намират болните със симптоми; такива без признаци, само че с позитивен PCR резултат, и близки контакти на инфектираните.

Каква е равносметка за тази вълна на Коронавирус в Шанхай? 58 хиляди симптоматични случая (или 10% от общо позитивните) и 588 смъртни случая свързани с Коронавирус от началото на март т.г. За цялата пандемия - т.е. от началото на 2020 година Китай афишира 5226 смъртни случая. Заразите бяха с разновидности на Omicron BA.2 and BA.2.2, който съгласно Shanghai Daily е с инкубационен интервал от четири дни.



Загражденията по улиците бяха отстранени през вчерашния ден. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Предстои по-нова версия на завръщане към естествен живот - тя ще е структурирана към проби, кодове и пропуски. Из града са издигнати към 10 хиляди PCR будки, с концепцията, че никой от 25 млн. поданици в никакъв случай няма да бъде на повече от 15 минути разстояние от един подобен пункт - “рекламна ” акция, сходна на тази за шанхайското метро - съвсем никой в града не живее на повече от 15 минути от метро станция, а към този момент и от Коронавирус тест будка.

За достъп до публични места е необходим зелен код, който ще зависи от неотдавна получен отрицателен PCR резултат - с отминалост 72 часа от вземането на тестът, макар че резултатите се появяват няколко часа - а постоянно и най-малко 12 часа, след теста. Практиката ще покаже дали тази система ще проработи, какъв брой време ще лишава вземането на проби, и какъв брой строго (и сляпо) ще бъдат прилагани тези ограничения.

От 1 юли тестванията ще се заплащат, на минимални цени. Въвежда се и „ локационен ” код, който ще бъде сканиран при влизането на множеството места в града, за по-лесно следене на евентуални контакти. Има и рекомендации хората да си носят антигенни проби за бърза инспекция “при потребност ” - тази процедура бе прилагана на доставчиците по време на локдауна, т.е. всеки от тях трябваше да си направи антигенен тест преди да остави всяка обособена поръчка.

Локдаунът сподели, че на технологиите не може да се разчита изцяло - кодовете за PCR проби да вземем за пример не всеки път работеха, а в даден миг доста в града получиха есемеси, че са близки контакти на положителен случай, без това да имаше практическо значение; по тази причина управляващите вкарват и спомагателни кодове и практики като хартиени пропуски.

Локдаунът също изкара нескрито и разнообразни порочни практики и злоупотреби на разнообразни равнища, тъй че е разумно да се чакат и промени свързани с тези проблеми. Още не са ясни резултатите върху бизнеса, нито пък загубите като непряк резултат от локдауна – да вземем за пример неналичието на достъп до медицински услуги, които не са свързани с Коронавирус, загубата на приходи за нескончаем интервал, и то за тези в най-неравностойно състояние, като почасови служащи и притежатели на дребни бизнеси, и тези заети в промишлености като туризма.

Въпреки, че този стадий завърши сполучливо, Китай ще продължи да се придържа към политиката за динамичен, нулев Коронавирус, и в доста връзки остава затворен – идващите все по този начин подлежат на най-малко 14-дневна хотелска карантина в точката си на идване, за която заплащат сами – и на спомагателни ограничавания по-късно. Полетите са малцина, и доста по-скъпи от преди пандемията.

В доста връзки, Китай се учи по-добре от грешките си, в сравнение с съумява да ги заобикаля превантивно – уроците от локдауна са многочислени.

Настроението в града през днешния ден е приповдигнато, доста честват и пазарят, само че някои го напущат за неопределен срок – или вечно.

На фотосите: Млади хора честват по улиците първата си свободна нощ. ЕПА/БГНЕС

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР