Шахматният вундеркинд Данаил Попзафиров (9 г.) заема трето място в

...
Шахматният вундеркинд Данаил Попзафиров (9 г.) заема трето място в
Коментари Харесай

Български вундеркинд е №3 в световния шахмат

Шахматният вундеркинд Данаил Попзафиров (9 г.) заема трето място в своята възрастова група в международната класация на интернационалната федерация (FIDE) за септември. В обновената през днешния ден ранглиста състезателят на столичния клуб " Елит " е с самостоятелен коефициент ЕЛО 1868 и изостава единствено от Илан Шнайдер (Арж, 2080) и Ягиз Ердогмуз (Тур, 1955). Рейтингът на софиянеца му отрежда и второ място в Европа.

Данаил е нееднократен първенец на България за деца и притежател на редица интернационалните оценки. С него работи екип от експерти, които му предсказват блестящо бъдеще. През предходната седмица Попзафиров направи следващото мощно усещане,, извоюван от съветския гросмайстор Вячеслав Тиличеев. Невръстният българин реализира резултат 5,5 т. от 9 вероятни.

" Такива гении са бъдещето на нашия спорт и са движеща мотивация да продължаваме да поддържаме шахмата ", показа основният уредник на шампионата в Тетевен Васил Антонов.

" Данаил е най-бързо прогресиращият гений в България тази година. Той е част от цяло потомство шахматни очаквания, които приготвяме дружно с сътрудниците ", разяснява пък ръководителят на " Елит " (Сф) Венета Петкова.

 

ПРИ МЪЖЕТЕ

В Топ 100 на международната класация при мъжете продължава да има двама българи, само че единствено един от тях се показва под роден байрак - Веселин Топалов. Бившият №1 в света понастоящем заема 19-а позиция с ЕЛО 2735. Някогашният му секундант Иван Чепаринов (2686) е на 45-о място от името на Грузия.

Недостижим водач продължава да е международният първенец Магнус Карлсен (Нор) с 2863 т., следван от Фабиано Каруана (САЩ) с 2835 и Дин Лижън (Кит) с 2791.

 

ПРИ ЖЕНИТЕ

В елита при дамите България има две свои представителки. Бившата международна и европейска шампионка Антоанета Стефанова (ЕЛО 2462) е №25 в света, а 17-годишната Нургюл Салимова (2372) е №86. През предишния месец и двете бяха част от националния тим, който стигна до 1/8-финал на онлайн олимпиадата на FIDE.

На върха в ранглистата за септември при дамите е Хоу Ифан (Кит) с ЕЛО 2658, а в Топ 3 са още Хумпи Конеру (Инд, 2586) и Александра Горячкина (Рус, 2582). Световната шампионка Дзю Уъндзюн (Кит) е четвърта с рейтинг 2560 т.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР