Ш амфъстъкът има най-твърдата черупка, показва изследване на специалисти от

...
Ш амфъстъкът има най-твърдата черупка, показва изследване на специалисти от
Коментари Харесай

Шамфъстъкът има най-твърдата черупка

Ш амфъстъкът има най-твърдата черупка, демонстрира проучване на експерти от виенския Университет по естествени запаси и естествени науки, представено от изданието "Сайънс адвансис ".

Ядките са обгърнати в микроскопична конструкция от преплетени кафези , които са толкоз компактно свързани между тях, че съвсем в никакъв случай не се разделят една от друга.

Тази конструкция е извънредно здрава и може да се употребява за производството на защитни средства като каски.

Екипът от учени няколко години изследва черупки от шамфъстък, орех, шишарка и други.

Оказва се, че тайната на ореховата твърда обвивка се крие в триизмерни кафези във формата на пъзел, които са с преплетени. Такива кафези построяват и тази на шамфъстъка.

За да схванат какъв брой крепко са свързани между тях , откривателите изследват в наномащаб счупени части от черупки от орех и от шамфъстък.

Когато откривателите преглеждат ръбовете на счупените черупки под микроскоп, откриват, че доста от клетките на ореховите черупки са се отделили от прилежащите. При шамфъстъка обаче множеството кафези остават свързани между тях и разделянето им е много комплицирано.

Тестът за издръжливост също демонстрира, че черупката на шамфъстъка е доста по-твърда и това се дължи на извънредно мощната съгласуваност сред клетките.

Данните от проучването са оповестени в "Роял съсайъти оупън сайънс ".
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: По тематиката.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Между възпитаници: - Не ми извиниха отсъствията... - Защо? - Платих на ветеринарния да ми напише здравна записка, а той писал, че съм преситен с… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТехнологията показва реализма на " омнивселената " Какво разяснява служебният министър на енергетиката Андрей ЖивковКак някои компютърни стратегии могат да се трансфорат в изобилен източник на подправени вести?Властите прецизират, че рейсът е бил дизелов и не е имал газова уредбаМъжът е американец, почитател на придвижването " Кю Анон ", което популяризира тайни теорииКакви са настоящите данниНякои считат петък 13-и за ден, който носи неприятен шанс, само че на тази дата са се случвали страхотни нещаФеновете на ребуси ще могат да играят на игрите гратис 12 месеца, след това – по 89 евро на година.Смартфонът ще се предлага в три версии и с услугите на GoogleВаксинираните няма да заплащат поради дребното неимунизирани хораНай-често проявяваните странични реакции след имунизация са леки до умерени и отшумяват бързоФедералната работа за сигурност желае непрекъснатото му задържане за период от два месецаОт записите на видеокамерите се вижда, че компанията прекарала на терена повече от пет часаПо-рано през днешния ден паднаха Херат и Фарах, както и стратегическият град ГазниСтотици поданици на Анкара нападнаха нощес домове и магазини на сирийски мигранти Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР