Сградата в центъра на Санкт Петербург е построена по поръчка

...
Сградата в центъра на Санкт Петербург е построена по поръчка
Коментари Харесай

Домът на Singer: от офис на американска компания и консулство на САЩ до дом на книгата

Сградата в центъра на Санкт Петербург е издигната по поръчка на американската компания за шевни машини Singer, която има лично произвеждане и верига от магазини в Русия.

Тя се нуждае и от представителна централа.

Шевните машини Singer се появяват в Русия през 60-те години на XIX век: те се доставят от Германия. По-късно покрай актуалния Волгоград е построен завод, в който те са сглобявани, а през 1897 година се появява акционерното сдружение Singer Manufacture Company и то скоро построява пълностоен цех в Подолск покрай Москва. В същото време американските притежатели на компанията участват на откриването на офис в Санкт Петербург: при започване на ХХ век компанията придобива сектор на Невски проспект.

 Реклама от 1900-те

Реклама от 1900-теСвободни източници

Амбициозните проекти включват построяването на самобитен американски небостъргач в столицата на Русия – осеметажна (според други източници – единадесететажна) постройка с ултрамодерно вътрешно оформление. Налага се обаче фантазиите да бъдат поправени: става известно, че в центъра на Санкт Петербург поради историческите здания е неразрешено да се строят здания с височина над 23,5 метра.

 Картичка от интервала 1905 - 1907 г

Картичка от интервала 1905 – 1907 гСвободни източници

Автор на плана на дома е проектант Павел Сюзор, който построява към 100 жилищни здания в града. Работата му с американците е сложна. Клиентът изисква фасадата да подхожда на образа на офиса в Ню Йорк, до момента в който Сюзор упорства за локалния еклектичен жанр, комбинация от ар нуво и класицизъм. Освен това архитектът няма желание да се откаже и от креативния си метод.

 Строителството на постройката, 1902-1903 г

Строителството на постройката, 1902-1903 гСвободни източници

В резултат на взаимни отстъпки през 1904 година на основния бул. на столицата се появява шестетажна постройка с атриум, мансарда и ъглов стъклен купол. По време на строителството са употребявани най-модерните технологии за времето си: постройката има желязна рамка; водосточните тръби са скрити в стените; въздухът в пространствата се подава рафиниран, загрят и овлажнен, а покривът се почиства от сняг благодарение на автоматизирано подаване на пара.

Фасадите са облицовани с гранит в разнообразни нюанси, украсени с ковани бронзови фигури. Вътре са инсталирани три асансьора. На постройката се появява и орел (работа на скулптора Артемий Обер), на чиито гърди има щит със звезди и линии – отпратка към знамето на Съединени американски щати.

 Списание

Списание „ Зодчий “, 1906 гСвободни източници

Обектът получава спорни мнения от жителите. Те не правят оценка прогресивния образ и го назовават „ флакон парфюм “ и даже „ развален зъб в челюстта на Невския проспект “. Дразнещо е въпреки всичко и нарушаването на разпоредбите за височина, което е реалност: ъгловата стъклена кула с глобус става новата доминанта на Невския проспект.

Освен офисите на Singer в постройката работят банки, застрахователната компания на Ню Йорк и търговски сдружения. Домът се трансформира в един от първите бизнес центрове в страната.

 Списание

Списание „ Зодчий “, 1906 гСвободни източници

По време на Първата международна война американската компания стартира да се асоциира с Германия – поради немската фамилия на нейния създател – и даже нейните представители са обвинени в шпионаж, макар че Singer, с изключение на с комерсиална активност, се занимава с шиене на военни униформи за съветската войска. За да пресече нежеланите асоциации, управлението на предприятието през 1917-1918 година отдава чартърен долния етаж на американското консулство.

На 20 март 1917 година американският консул Норт Уиншип  на държавния секретар на Съединени американски щати за революционните събития в Петроград, като отбелязва, че домът на Singer се оказва в епицентъра на престрелките. 

 Списание

Списание „ Зодчий “, 1906 гСвободни източници

„ През тези два дни на борбата към консулството ситуацията беше тежко и на няколко пъти изглеждаше, че нищо не може да избави постройката на Singer от цялостно разрушение. Предполага се, че картечници са били насочвани от точки в тази постройка, както и от прилежащи сгради, които дават преимущество, от полицейски сътрудници, а революционерите отвръщат със залпове от своите пушки и автомати “.



Legion Media

Уиншип се оплаква, че макар съществуването на американски знаци на постройката и орел на фасадата, немското име на компанията влияе негативно на публичното мнение.

„ Наложи ми се да пазя американския орел на върха на постройката, защото се смяташе, че е немски орел и тълпата възнамеряваше да го събори, до момента в който не обясних на съветски разликата сред американския и немския орел “.



Свободни източници

В последна сметка птицата в дома на Singer e покрита със звездно-раирания байрак и единствено клюнът на орела се подава от гънките му, а през 1920-те той изцяло е демонтиран.

През 1918-а по отношение на настъпването на германците към Петроград задграничните дипломатически корпуси се изтеглят от града. Представителството на компанията обаче работи тук до 1922 година и след национализацията на постройката. Просто му се постанова да я дели със руски институции, от книжните издателства до комитета на руската цензура.

 Откриване на Дома на книгата, 1948 година

Откриване на Дома на книгата, 1948 г.Свободни източници

През 1919 година на първите два етажа е открит Домът на книгата – пионерът на държавната търговия с книги в града. Той работи и през днешния ден като през предишния век е бил затворен единствено за три месеца по време на блокадата на Ленинград и за няколко години за реставрацията му.

създател: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР