Сградата на читалище Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се

...
Сградата на читалище Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се
Коментари Харесай

Боил Банов в Шипка: Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще бъде възстановена

Сградата на читалище „ Светлина-1861 “ ще се възвърне и ще се употребява единствено за културна активност. Това съобщи министърът на културата Боил Банов, който през днешния ден посети град Шипка, съобщиха от министерството.

Банов се е запознал със положението на постройката и е разговарял с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, регионалния шеф на Стара Загора Гергана Микова и основния проектант на община Казанлък арх. Георги Стоев.

След срещата министър Банов посочи, че са се обединили към мнението, че възобновяване на постройката би трябвало да е законосъобразно и необратимо. Той уточни, че стартира процедура за оповестяването й за монумент на културата. След приемането на този статут ще може да се кандидатства за финансиране по разнообразни стратегии на МК и европейски фондове, показват от МК.

По думите му статутът ще даде опция постройката да има специфичен охраняем режим, съгласно който ще може да се употребява единствено за културни цели и няма да позволява застрояването в близост с огромни здания.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова е поела ангажимент на последващо съвещание на Оценка за съвместимост собствеността на постройката от частна общинска да бъде изменена на обществена общинска, както и да се направи градивно проучване. След което настоятелството на читалището ще може да разгласи дарителска сметка, с цел да се подкрепи възобновяване на постройката.

Министър Банов уточни, че сериозният ремонт може да стартира едвам след март месец следващата година, като до тогава ще се направи нужното да се защищити постройката от тежките метеорологични условия през зимата. Според него ще са нужни най-малко 3 млн. лева за цялостния ремонт на читалището. Докато не стане монумент на културата и не се промени собствеността, страната няма правни учредения да финансира, посочи още той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР