Сезонът на студените дни е тук и застрашава с все

...
Сезонът на студените дни е тук и застрашава с все
Коментари Харесай

Как да укрепим имунитета си през студените сезони

Сезонът на студените дни е тук и заплашва с все по-големи опасности за здравето. А ето и каква е превенцията…

Хранителни привички

 Как да укрепим имунитета си през студените сезони

Най-добрият ви другар тази есен е джинджифилът. Добавяйте го в супата си или най-добре в чая си. От супермаркета можете да си купите корен, който да настържете и да сварите. Чаят от джинджифил има пречистващи свойства, цялостен е с витамини и ви зарежда с в допълнение сила. Вкусът му е пикантен, което може да е проблем за някои желания. Ако острият усет на джинджифила не ви понася, просто го добавяйте в салатата си.

Не забравяйте и за магическите сили на чесъна. Той спомага укрепването на имунната система. Разбира се, не можете да го ядете когато и да е на деня, само че ароматът му се притъпява, когато е сварен в яденето. Добавяйте го към вечерните си гозби.

 Как да укрепим имунитета си през студените сезони

През есента и зимата доста хора залагат на ферментирала храна. Киселото зеле да вземем за пример способства с потребни бактерии (пробиотици), които поддържат организма.

Хранителни добавки

Липсата на витамини е постоянно срещан проблем при доста хора. Това може да се поправи посредством приема на съсредоточени такива. Най-препоръчително е да пиете витамин C. Той е главен за множеството функционалности на тялото ви – спомага образуването на колаген и усъвършенства кожата, дава сила, а антиоксидантните му свойства укрепват имунитета.

Витамините А и D също са наложителни. Първият поддържа неврологичните функционалности на организма и оказва позитивен резултат върху клетките, а вторият контролира точно способността на тялото да се бори с инфекции и възпаления.

Тренировка за имунната система 

 Как да укрепим имунитета си през студените сезони

Обливането за няколко минути със студена вода може да ви обезпечи забързване на метаболизма, което от своя страна ще усили и имунитета ви. Така наречените “цветни душове ” са известни. Ако ходите на сауна, след престоя ви в нея, си вземете противоположен душ.
У дома можете да вършиме това с топла и студена вода, само че при всички случаи не би трябвало да мокрите главата си.

Друг способ е криотерапията, която доста хора към този момент пробват.

Движение и интензивност

 Как да укрепим имунитета си през студените сезони

Физическата интензивност ще ви помогне да избягате от гриповете. Спортът се бори със напрежението, спомага изкарването на отрови и въздейства позитивно върху нервната система.
Не забравяйте, че всичко би трябвало да бъде уравновесено: в случай че обичате бокса, прибавете към рутината си и по-спокойни интензивности, да вземем за пример йога.

Сън

 Как да укрепим имунитета си през студените сезони

Сънят е главното време, което организмът има разполагаем за презареждане на имунната система, която е работила интензивно през целия ден. Естественият ремонт на организма стартира в 10 часа вечерта. Тогава стартира да се развива хормонът на растежа, който оказва помощ на организма да се възвърне.

Nota bene: Старайте се да спите в цялостна мрачевина, без блестящи екрани, телефони и шумни тв приемници.

Овладяване на напрежението

Стресът попада в живота ни постоянно в разнообразни форми и скали. Това, че през есента ще имаме по-малко слънчеви дни, налива в допълнение масло в огъня. Винаги напомняйте на себе си, че множеството от нещата, за които се тревожим, нормално са дребни или напълно неоснователни. Често си мислим най-лошото, а никой не печели от това – минимум самите ние. Да, би трябвало да бъдем деликатни в някои връзки, само че не е здравословно да се задълбава. Приемете и обстоятелството, че не можете да имате всичко едновременно – доста неща изискват време. Наслаждавайте се на дребните неща и не се плашете, в случай че не можете да свършите с всичко едновременно.

Добре е да си отделяте време за медитация и йога, за масаж – или просто време за себе си. Не забравяйте заниманията си, обичаните си действия, които не би трябвало да остават на последно място. Трябва да си почивате прочувствено. Повярвайте – тялото ви ще ви бъде признателно.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР