Сезон 2022 във Формула 1 започна с впечатляващ двоен триумф

...
Сезон 2022 във Формула 1 започна с впечатляващ двоен триумф
Коментари Харесай

"Ферари" най-сетне се завърна

Сезон 2022 във Формула 1 стартира с впечатляващ двоен успех на " Ферари " - Шарл Льоклер и Карлос Сайнц приключиха първи и втори в Бахрейн и бе комплициран завършек на серията от 45 надпревари без победа за " скудерията ". А в случай че борбата сред Льоклер и първенеца Макс Верстапен може да е някаква мярка при започване на сезона, чака ни невероятна година.

Проблемите на " Мерцедес " с болида след огромните промени в разпоредбите за 2022 година вадят Люис Хамилтън от битката за купата - най-малко към този момент, а вероятно и за целия сезон, в случай че екипът не успее бързо да откри някои значими решения. Но Льоклер и Верстапен направиха завладяващо шоу - те караха колело до колело две обиколки, разменяйки си водачеството пет пъти, преди " Ферари " най-накрая да излезе отпред.

Но и това не бе най-драматичният миг. Той остана за последните три обиколки, когато и двата болида на " Ред Бул " отпаднаха с един и същи проблем - нещо стана с горивната система, и по този начин изгубиха второто и четвъртото място.

Невероятната победа на Льоклер - каране, в което имаше движение, надзор, зрялост, самообладание и експанзия - го сложи в доста мощна позиция. Но това не значи доста на старта на най-дългия сезон в историята на F1. Освен едно: " Ферари " се завърна с гръм и тропот!

 

Ренесансът в Маранело

" Скудерията " бе конкурентна за последно през 2017 и 2018 година, само че тогава купата ѝ се изплъзна поради поредност неточности и на тима, и на тогавашния първи водач Себастиан Фетел. През идната година имаше проблясъци - Льоклер взе най-вече полпозишъни и завоюва две надпревари, само че това бе помрачено от разногласията около двигателя. Тогава имаше спад в представянето на " Ферари ", откакто бе обяснен правилникът относно употребяваната хибридна система, а през зимата стана ясно, че отборът е постигнал частно съглашение с FIA, в което е записано, че има подозрения по отношение на легалното потребление на мотора.

И през 2020-а моторът към този момент отстъпваше внезапно в мощността. Имаше дребен напредък през 2021 година, само че " скудерията " не бе конкурентоспособна и личеше, че просто чака огромните промени в правилника през 2022-ра като късмет за връщане в предните позиции. От видяното в Бахрейн - това се е изплатило.

" Ферари ", най-малко в ръцете на Льоклер, бе най-бързият болид. Но с малко. Той победи Верстапен за полпозишъна с едвам 0.1 сек. и имаше мъничко, само че в последна сметка решаващо преимущество в надпреварата - Льоклер съумя да отговори на всяко предизвикателство от първенеца.

" Бяхме сигурни, че сме в по-добра позиция от другите, само че не знаехме какъв брой тъкмо - сподели монегаскът. - Сега към този момент виждаме, че сме в борбата за купата, и това е необикновено. И аз, и Карлос сме щастливи, че имаме кола, която може да побеждава. Ще се борим до края. "

Отдавна беше ясно, че Льоклер е евентуален международен първенец, стига да се дореди до добра кола. Много е бърз и се състезава мощно. В Бахрейн бе брилянтен и бе надалеч пред съотборника си Сайнц.

" Ред Бул " беше любимец преди старта, само че първенецът Верстапен не можа да затвърди този статут. Някои коментатори сложиха под въпрос тактиката му след първите влизания в бокса. Защо пробва задминаване в първия завой, като знае, че Льоклер ще има помощта на DRS? Не бе ли по-добре да опитва на завой №4?

В последна сметка всичко приключи малко преди края и Верстапен отпадна. " Усещаше се, все едно не влиза гориво в мотора, и всичко просто се изключи. Така че просто се дотътрих до питлейна ", разяснява първенецът.

Но той не бе удовлетворен и преди отпадането. Не хареса салдото, оплака се от тактиката и съобщи, че съжалява, задето е следвал инструкциите и не е натискал по-силно в обиколките след излизането от бокса, с цел да задмине трайно Льоклер.

 

" Мерцедес " има доста работа

" Ред Бул " отпадна, само че най-малко знае, че има бърза кола. Това не може да се каже за " Мерцедес ", най-малко към момента не.

Хамилтън се възползва от проблемите на Верстапен и Серхио Перес и се качи на подиума. Но действителностите са ясни - колата бе по-бавна с 0.8 сек. на обиколка, в някои моменти даже повече. В отбора имат вяра, че има капацитет за възстановяване, само че към този момент не се вижда по какъв начин ще стане това.

Темпото на " Мерцедес " зависи от култура сред дъното на болида и пистата, а той е огромен сега, с цел да се избегне високочестотното вибриране нагоре-надолу на вършиме, когато скоростта е висока.

Новите правила дават преимущество на тези с дребен луфт, само че това може да докара до проблем - въпросното вибриране. Увеличаване на просвета е метод да се поправи този бъг, само че пък прави колата по-бавна. Всички болиди са предразположени към такова вибриране, в случай че са прекомерно ниски. Просто " Мерцедес " е по-бавен от " Ферари " и " Ред Бул ", когато е с настройката, нужна за понижаване на вибрациите.

В момента отборът няма отговор за тези проблеми. Дали ще стане конкурентен и ще откри ли модификация за пода на болида - никой не знае. Има също по този начин въпроси и към мотора на " Мерцедес ", защото колите му бяха в дъното по индикатора " скорост ". Но в тима считат, че не те са изгубили мощ, а че " Ферари " и " Хонда " са добавили повече в своите мотори през зимата.

" Трябва да проучваме нивата на противодействие, преди да преценим дали ни липсва мощ - разяснява шефът Тото Волф. - Не считам, че има огромни разлики в силовия елемент, само че явно " Ферари " са създали огромна крачка напред. Миналата година не бяха конкурентни, а в това съревнование бяха надминали всички. "

" Ще е тежка борба. Но ние обичаме провокациите, аз в действителност им се веселя ", сподели пък Хамилтън.

Добър е този оптимизъм, само че какво да кажат клиентите, които употребяват мотор на " Мерцедес "? " Астън Мартин " и " Макларън " имаха ужасяващ уикенд и бяха измежду най-бавните, по тази причина също пробват да схванат какво е станало.

 

Работят ли разпоредбите?

Новостите бяха въведени, с цел да сближат опциите на тимовете и да улеснят надпреварите и изпреварванията. Сработи ли това? Трудно е да се каже в този момент.

Все още има значителна разлика сред двата най-бързи тима и останалите. Пилотите са съгласни, че може би в този момент е малко по-лесно да се държат по-близо до предната кола. Може би по тази причина Льоклер и Верстапен се бориха по този начин ефектно цели две обиколки. Хамилтън също съумя изненадващо дълго да кара зад Перес първоначално. Но изостана - частично тъй като болидът му нямаше движение, частично поради износените гуми.

И това е огромната паника. В частни диалози водачите се присмиват на новите сликове на " Пирели ". Доставчикът на F1 трябваше да направи по-здрави гуми и водачите да могат да карат покрай лимита си по-дълго време. Всъщност разликата сред времената в квалификацията и надпреварата бе напълно леко понижена по отношение на 2021-ва, докато износването на гумите остава огромно.

Твърде рано е да се вършат генерални изводи. Може би нещата ще наподобяват друго по-нататък, само че към този момент не наподобява да има гражданска война в надпреварите поради новите правила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР