Сейф ал Ислам, синът на сваления и убит либийски диктатор

...
Сейф ал Ислам, синът на сваления и убит либийски диктатор
Коментари Харесай

Синът на Муамар Кадафи се кандидатира за изборите в Либия

Сейф ал Ислам, синът на сваления и погубен либийски деспот Муамар Кадафи, се кандидатира за президентските избори в Либия, които ще се проведат през декември, оповестяват локални медии. БГНЕС напомня, че при започване на август Сейф ал Ислам даде първото си изявление след шест години безмълвие. Кореспондент на ``Ню Йорк Таймс`` успя да открие Сейф ал Ислам в покрайнините на град Зинтан в северозападната част на страната и да го попита по какъв начин възнамерява да се върне в либийската политика.

Синът на Кадафи оцеля по знамение в либийската гражданска война. Преди 10 години конвоят му попадна в засада и синът на диктатора, който интензивно поддържаше татко си, беше хванат от дребна група бунтовници. Днес групата, която го залови, се трансформира в негов съдружник, разочарована от идеалите на революцията. ``Представяте ли си, хората, които ме заловиха, в този момент са ми приятели``, казва Сейф Кадафи.

Нови избори чакат Либия през декември - първите след гражданската война, която приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи води с войските на генерала от либийската войска Халифа Хафтар. Гласуването беше отлагано няколко пъти. През 2018 година Сейф ал Ислам искаше да взе участие в тях като претендент на Народния фронт за избавление на Либия.

Синът на Кадафи е убеден, че би могъл да сплоти страната в миг, когато носталгията по ерата на татко му наподобява е на върха си. Подобно на мнозина в Либия през днешния ден, той вижда Арабската пролет от 2011 година като неуспех. " Няма пари, няма сигурност, няма живот. Отидете на бензиностанция - няма да намерите гориво. Ние изнасяме нефт и газ за Италия - осветяваме половината от страната - а постоянно нямаме електричество в родината си. Това не е просто проваляне, това е крушение ", сподели той.

Победата на Сейф би била алегоричен успех за арабските автократи, които също като него се вбесиха от Арабската пролет, разяснява " Ню Йорк Таймс ". Тя също би била приветствана в Кремъл, който взе участие в политиката в Близкия изток, финансирайки страните в спора и изпращайки наемници в района, отбелязва вестникът.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР