Сейф ал-Ислам, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се

...
Сейф ал-Ислам, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се
Коментари Харесай

Синът на Кадафи Сейф ал-Ислам се кандидатира за президент на Либия

Сейф ал-Ислам, наследник на някогашния либийски водач Муамар Кадафи, се записва като претендент за президентските избори в Либия, планувани за 24 декември, съобщи Ройтерс. Съобщението беше направено от чиновник на изборната комисия.

В началото на август Сейф ал-Ислам даде първото от шест години изявление, напомня БГНЕС. Кореспондентът на „ Ню Йорк Таймс “ съумя да го открие в покрайнините на град Зинтан в северозападната част на страната и да го попита по какъв начин възнамерява да се върне в либийската политика.

Изборите през декември в Либия ще са първите след гражданската война , която приетото от ООН  държавно управление в Триполи води с войските на генерала от либийската войска Халифа Хафтар.

Гласуването беше отлагано няколко пъти. През 2018 година Сейф ал-Ислам искаше да взе участие в тях като претендент на Народния фронт за избавление на Либия, само че в последното си изявление през август той не сподели недвусмислено, че ще се кандидатира през декември.

Независимо от това, синът на Кадафи е убеден, че би могъл да сплоти страната в миг, когато носталгията по ерата на татко му наподобява е на върха си.

Подобно на мнозина в Либия през днешния ден, той вижда Арабската пролет като неуспех:

" Няма пари, няма сигурност, няма живот. Отидете на бензиностанция - няма да намерите гориво. Ние изнасяме нефт и газ за Италия - осветяваме половината от страната - а постоянно нямаме електричество в родината си. Това не е просто проваляне, това е крушение ", споделя синът на полковник Кадафи за революцията от 2011 година

Синът на Кадафи оцеля по знамение в либийската гражданска война . Преди 10 години конвоят му попадна в засада и синът на диктатора, който интензивно поддържаше татко си през цялото време на въстанията, беше хванат от дребна група бунтовници. Днес групата, която го залови, се трансформира в негов съдружник, разочарована от идеалите на революцията.

„ Представяте ли си, хората, които ме заловиха, в този момент са ми другари “, споделя Сейф Кадафи.

Синът на Кадафи се приема съществено в Либия през днешния ден - неговите поддръжници участваха в договарянията за сформиране на държавно управление след края на последната революция и до момента те съумяват да заобиколят всички правила, които биха могли да попречат на Сейф ал-Ислам да се кандидатира за президент.

Той е вторият наследник на Муамар от брака му със Сафия Фаркаш. Завършва бакалавърска степен по инженерни науки в университета „ Ал-Фатех “ през 1994 година, специализира във Виена през 2000 година и получава докторска степен от Лондонското учебно заведение по стопанска система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР