Северноамериканските пеперуди Монарх, които изминават хиляди километри всяка година, влязоха

...
Северноамериканските пеперуди Монарх, които изминават хиляди километри всяка година, влязоха
Коментари Харесай

Северноамериканските пеперуди Монарх влязоха в Червената книга на застрашените видове

Северноамериканските пеперуди Монарх, които изминават хиляди километри всяка година, влязоха в Червената книга на застрашените типове на Световния съюз за запазване на природата поради климатичните промени и разрушаването на хабитата им, оповестиха Агенция Франс Прес и Асошиейтед прес.

Популацията, известна с миграцията си от Мексико и Калифорния към местата, където се възпроизвежда в Съединени американски щати и Канада, е намаляла с 22 % до 72 % за десетилетие, според от метода на броене.

Ник Хадад, биолог от университета на Мичиган, мисли, че популацията, която той следи в източните американски щати е намаляла с 85-95 % от 90-те години на предишния век.

Пеперудите Монарх са с най-дългата миграция измежду насекомите. След като зимуват в Централно Мексико, потеглят на север, като по пътя основават няколко генерации. Пеперудите, които стигнат до Канада в края на лятото, потеглят назад към Мексико.

Малка група зимува по крайбрежието на Калифорния и по-късно напролет и лятото се разпръсва в няколко щата. Тази популация понижава още по-рязко.

Пеперудите монарх от Централна и Южна Америка, които не мигрират, не са обозначени като застрашени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР