Северният ледовит океан е като последно депо за милиарди пластмасовите

...
Северният ледовит океан е като последно депо за милиарди пластмасовите
Коментари Харесай

Северният ледовит океан се превръща в сметище

Северният ледовит океан е като последно хранилище за милиарди пластмасовите боклуци, които плават на север към Атлантическия океан. Океаните в света са цялостни с милиони тонове пластмаса - бутилки, торбички, играчки, мрежи за лов на риба и доста други и от време на време много малки частици. Целият този боклук се насочва към Арктика, сочат резултатите от проучване, представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция. 

Група откриватели от Университета Кадис в Испания и няколко други институции демонстрират, че океанските течения носят частите пластмаса главно към Северния Атлантически океан, към моретата на Гренландия и на Баренцово море, Те остават там по повърхността на водата, зазидани в морския лед, а евентуално и по дъното на океана. 

Тъй като поради климатичните промени морският лед в Арктика понижава, напредването към тази към момента изолирана част на света става все по-лесно. В резултат на това, пластмасовото замърсяване, което е повишено доста в международен мащаб от 1980 година насам, може да се популяризира още по-широко в Арктика през идващите десетилетия, съгласно учените. 

Андрес Косар Кабаняс, водещ създател на проучването и професор по биология в университета в Кадис, е бил сюрпризиран от резултатите и обезпокоен за вероятните тенденици. " Човечеството не разбира напълно следствията, които изпозлването на пластмасата оказва върху нашите океани. Особено в една екосистема като тази, която е прекомерно друга от всяка друга на Земята ", споделя той. 

Всяка година към 8 млн. тона пластмаса попада в океаните. Учените считат, че замърсяването може да е достигнало 110 млн. тона пластмасови боклуци в океана. Смята се, че те се струпват на огромни площи, изключително в субтропичните течения, които ги събират в средата на океаните. Изследователите считат, че това са единствено към един % от международното пластмасово замърсяване в международния океан. Друго хранилище за този отпадък е Северният ледовит океан, най-вече Баренцово море, край крайбрежията на Северна Русия и Норвегия. 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР