Северна Македония ще е рубиконът за правителството. Натискът се засилва.

...
Северна Македония ще е рубиконът за правителството. Натискът се засилва.
Коментари Харесай

Милен Любенов: Северна Македония ще е рубиконът за правителството

" Северна Македония ще е рубиконът за държавното управление. Натискът се ускорява. Т ова несъгласие е контрапродуктивно , то е такова през цялото време. Засилва се и недоверието от двете страни, виждаме провокации и от македонска, и от българска страна. Това, което липсва, а е най-важното за разрешаване на този въпрос, е доброжелателност ". 

Това мнение изрази пред БНР политологът доцент Милен Любенов, учител в СУ " Св. Климент Охридски ".

Той акцентира, че решаването на въпроса за ветото пред Северна Македония е в прерогативите на държавното управление .

Според него тематиката за РСМ се оказва спънка за развиване на естествени връзки сред партиите в ръководещата коалиция:

" Виждаме, че две от партиите слагат червени линии по този въпрос. Единственият метод да се стабилизира държавното управление е да стартира да работи на цялостни обороти с дейна законодателна активност и да укрепи своя експертен потенциал в държавното управление и в Народното събрание 

По думите на доцент Любенов хората не желаят предварителни избори, тъй като желаят действителни резултати :

" Хората желаят водачество, желаят резултати и професионализъм. На хората им омръзна да вървят на избори, омръзна им да вървят по митинги. Успешните ръководства са тези, които слагат фокус върху ръководството, което да дава резултати. Очевидно това е една от слабостите на това държавно управление и то се дължи на неспособността на партиите в обединението да синхронизират активността си и да подсилят потенциала си, че да дава резултати ".

" Не мисля, че ръководещата коалиция може да бъде свалена с митинги , единственият метод това да стане е като се самосвали. Най-големият проблем пред обединението е непрекъснатото вътрешно напрежение сред обособените партии, което е по разнообразни мотиви ", разяснява той и добави, че държавното управление би трябвало да показва по-голяма убеденост в това, което прави.

Политологът предвижда политическо време на кабинета " Петков " най-малко до есента.

Инфлацията е привнесена, означи доцент Любенов и посочи, че каквито и ограничения да бъдат подхванати от ръководещите, те надали ще доведат до забележим резултат, само че акцентира, че най-важно е антикризисните ограничения да са ориентирани към най-уязвимите групи от обществото, а не да бъдат раздавани пари на обособени сектори.

Интервюто на Людмила Железова с доцент Милен Любенов в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.

По обявата работи: Наталия Кръстева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР