Северна Македония - името, за което се споразумяха вчера премиерите

...
Северна Македония - името, за което се споразумяха вчера премиерите
Коментари Харесай

Захариева: Северна Македония е по-добър вариант от Илинденска

Северна Македония - името, за което се споразумяха през вчерашния ден министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, е по-добър за България избор от разновидността " Илинденска Македония ". Това мнение изрази пред Би Ти Ви външният министър Екатерина Захариева.

Тя акцентира в отговор на въпрос, че България не е взела участие в договарянията, тъй като е признала югозападната си съседка още през 1992 година с името Република Македония. Уточни обаче, че и гръцката, и македонската страна са уведомили София за това на какви имена са се спрели.

" Северна Македония " е географско разбиране и удостоверява, че няма по какъв начин да има искания към прилежащи страни и не би трябвало да води до териториални, езикови и исторически искания, нито за малцинства и народи, сподели министърът.

" Илинденска Македония " сигурно не беше толкоз положително име за България, " Северна " е доста по-добро, акцентира тя.

Според Захариева следва " да стартираме да почистваме странните и погрешни неща в учебниците по история, благожелателно да означаваме общите дати и персони в нашата история " като " оставим историците да работят умерено ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4788)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР