Северна Македония друга алтернатива освен пътя на евроинтеграцията няма. Разбираме,

...
Северна Македония друга алтернатива освен пътя на евроинтеграцията няма. Разбираме,
Коментари Харесай

За съжаление на Борисов срещата Янев-Заев се оказа добро начало

Северна Македония друга опция с изключение на пътя на евроинтеграцията няма. Разбираме, че след пет, седем, или 10 години, когато осъществим всички критерии, ще станем членове, само че на първо място имаме вяра в европейските полезности и желаеме да ги съблюдаваме, съобщи премиерът Зоран Заев на взаимна конференция с българския си сътрудник Стефан Янев. 

Въпреки прогнозата на някогашния министър председател за неуспех на срещата, Янев и Заев увериха, че атмосферата е другарска и са съгласни, че би трябвало да намерят решение на казуса. Обсъдени бяха  пътната карта и секторното съдействие във всички области, както и работата на историческата комисия, само че и португалското предложение самостоятелна комисия да помогне за разрешаването на конфликтните точки. 

" Надявам се атмосферата на доверие и взаимно ценене на националните ползи да продължи, тъй като европейската вероятност на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло, са в интерес и на България, и на целия район, и на Европейски Съюз. Това би трябвало да бъде в границите на разпоредбите и на разговора. Най-напред би трябвало да почистим нещата сред себе си, с цел да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство ”, съобщи Янев пред българските и македонските публицисти и уточни, че делегацията на Зоран Заев е пристигнала с съответни оферти,които ще бъдат разисквани интензивно и професионално в околните дни.

Заев добави, че в случай че са виновни политици и лидери, е тяхно задължение да работят за намирането на решение на двустранните въпроси. 

„ Днес седнахме и разговаряхме за двустранен проблем. Ние имаме другари на всички места по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. С премиера Янев разговаряхме за същността и структурата на вероятното решение на казуса. Наше обвързване е да беседваме по двустранните въпроси, които не е невероятно да бъдат решени. “, добави и отправи зов към българския народ и политическите водачи да продължат да оказват помощ на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.

Стефан Янев разяснява в отговор на журналистически въпрос, че съвещанията на историческата комисия не трябва да се излъчват онлайн, тъй като " сме прочувствени хора " и по този метод диалозите може да продължат до безспир и да задълбочат казуса. 

" Ние на Балканите сме темпераментни хора. Всеки има мнение. Всеки знае малко или доста историята и изключително когато тази история идва от фамилните корени, тя е доста прочувствена. Ако отворим историческия спор, с цел да може всички хора да го гледат, евентуално ще се трансформира в спор до безкрайност. Политическата отговорност е на политиците, защото те са отчетни. Те отиват пред гласоподавателите си и тяхната отчетност е ясна. Историческата комисия има отговорност пред тези, които са ги назначили. Тези, които са ги назначили, са политическите управления на съответните страни и надлежно прозрачността би трябвало да пристигна от политическите управления, които носят отговорност пред своите гласоподаватели “, изясни българският министър председател. 

Преди да се срещне с премиера, Зоран Заев посети централите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, с цел да се срещне с техните водачи.

" Добри срещи направихме с двете най-големи партии в България. Приятелски сме настроени и това е основата на опцията нашето другарство да пораства. Ние сме приятелски народ и можем да си оказваме помощ, можем да се грижим за ползите и двете страни, само че и на целия Балкански район. Тепърва следват срещите с вашето държавно управление, с премиера, с президента, само че за нас беше значимо и Българска социалистическа партия, и ГЕРБ да знаят детайлите, да ги осведомяваме, че желанията ни са за положително ", сподели Заев.

Той се опита да настои предварително Заев за неприятен край от срещата му със служебния министър председател и президента Румен Радев. Лидерът на ГЕРБ от самото начало подлагаше на критика най-много Румен Радев.

" Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Знам какво ще ви кажат. Ще трансферира (Радев - бел. ред)  още веднъж, както преди време с " Грипен " -ите, към Народното събрание. Сегашното служебно държавно управление има всички права и може да договаря с вас. Нов контракт, в случай че нашият не им хареса. Но те ще избягат от отговорност, както постоянно вършат ", разяснява Борисов.

По време на конференцията министър председателят Стефан Янев съобщи по повод  това изказване, че не е изключително приятелско по отношение на Заев това изказване. " Борисов, в случай че е могъл да е решил проблемите до момента ", съобщи министър председателят.

Следващата спирка на македонската делегация е президентството. С президента Радев се чака да обсъдят същите въпроси и Заев да съобщи съответните си оферти за разрешаване на спора с българското несъгласие върху договарянията на Скопие за Европейски Съюз. 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР