Сетълмента на ирландски финансови активи на стойност над 100 милиарда

...
Сетълмента на ирландски финансови активи на стойност над 100 милиарда
Коментари Харесай

Ирландски финансови активи за 100 млрд. евро напуснаха Лондон в посока ЕС след Брекзит



Сетълмента на ирландски финансови активи на стойност над 100 милиарда евро са напуснали Лондонските тържища в посока Европейския съюз вследствие на Брекзит при последната промяна на пазарите, оповестява Ройтерс.

Паневропейската борса Euronext, която ръководи Ирландската фондова борса (Irish stock exchange), съобщи в четвъртък, че от 15 март е завършила миграцията на сетълмент на скъпи бумаги за 50 ирландски компании от основания в Лондон централен депозитар Crest към депозитара Euroclear Bank в Брюксел.

Сетълментът на скъпи бумаги на Европейски Съюз би трябвало да се прави в централен депозитар на скъпи бумаги в границите на блока, припомня Ройтерс.

Въпреки че прехвърлянето няма директно отражение върху работните места и данъчните доходи във Англия, това е спомагателен знак за това по какъв начин английската промишленост за финансови услуги се откъсва от Европейски Съюз.

Европейският съюз беше дал краткотрайно позволение на английския депозитар Crest да продължи да реализира сетълмента на ирландски скъпи бумаги в Лондон, до момента в който завърши процеса на миграцията. Трябва да се има поради, че Crest е част от основаната в Брюксел Euroclear.

Миграцията следва преместването на търговията на акции и деривати в евро от Лондон към единния блок, като в този момент в Брюксел се реализира клиринга на деривати.

" Миграцията на едро на сетълмента на скъпи бумаги от един централен депозитар към различен е невиждана “, сподели Дарил Бърн, основен изпълнителен шеф на Euronext в Дъблин.

" Сега имаме дълготрайна сигурност по отношение на комерсиалната инфраструктура за ирландския пазар след Брекзит, което подсигурява, че Ирландия ще остане привлекателна пълномощия за листваните компании и участниците на пазара през идващите години “, сподели още Бърн.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР