Сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун се издига все

...
Сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун се издига все
Коментари Харесай

Колко власт има сестрата на севернокорейския диктатор


Сестрата на севернокорейския деспот Ким Чен Ун се издига от ден на ден в йерархията. От тайните служби даже я сочат като втория човек в Пхенян. Колко власт има Ким Йо Чен и какви са връзките ѝ с нейния по-голям брат?

Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския деспот Ким Чен Ун

Северна и Южна Корея още веднъж откриха телефонна връзка, а това вероятно е стартовият изстрел за някакво политическо доближаване. Такива сигнали идват и от двете столици. Според южнокорейското Министерство на защитата обновената телефонна връзка основава основа за нов старт на междукорейските връзки. А държавната информационна организация на Севера го дефинира като опит да бъде открит „ дълготраен мир “ на полуострова.

Каква роля играе сестрата на Ким

Така на сцената още веднъж излиза Ким Йо Чен, сестрата на, която съгласно публични севернокорейски източници дава отговор за политиката към Юга. Но нейното въздействие евентуално е доста по-голямо. Още преди година южнокорейските секрети служби показаха сестрата Ким, чиято възраст се прави оценка на 34 години, като „ в действителност втори човек “ в Пхенян.

В формалната подчиненост обаче тя се издигна преди малко: Върховното национално заседание я избра за член на Комисията по държавните каузи. Този най-съществен държавен орган на Северна Корея, в който влизат седем души, се управлява персонално от водача на страната Ким Чен Ун. Сестра му има и партийна позиция като заместник-завеждащ отдел „ Пропаганда и пропаганда “ в Централен комитет, а идващото ходило евентуално е член на Политбюро.

Ким Йо Чен и Ким Чен Ун през 2018 година
Редакцията предлага
Възходът на Ким Йо Чен явно се дължи на дългогодишното доверие, което царува сред нея и брат ѝ. Двамата учат дружно в частно учебно заведение в Берн в интервала 1996-2000 година, където сестрата постоянно носи по-добрите бележки. В интервала, който прекарват в швейцарската столица, двамата претърпяват както бягството в Съединени американски щати на вуйна им с цялото ѝ семейство, по този начин и раковото заболяване на майка им. По-късно Ким Йо Чен учи във Военния университет в Пхенян, следва информатика в различен севернокорейски университет и работи като персонална секретарка на татко си Ким Чен Ир.

Според изявления в медиите нейният политически гений направил толкоз мощно усещане на Ким Чен Ир, че той, по личните му думи, би я направил своя наследничка, стига да не беше жена. След гибелта на татко си през 2011 година тя продължава да работи като персонална секретарка на брат си и вероятно му е помогнала да укрепи властта си. Номенклатурната ѝ кариера стартира в основния за всички комунистически режими отдел „ Пропаганда и пропаганда “, който в Северна Корея се грижи за обществения облик на вожда.

Самият Ким Чен Ун очевидно също е уверен в качествата на сестра си. Той я командирова като своя персонална пратеничка за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 година, както и за погребението на брачната половинка на някогашния южнокорейски президент Ким Де Чун. Тя стоеше паралелно с брат и по време на двете му срещи с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

След неуспеха на заплануваната среща на високо ниво в Ханой връзките сред двете корейски страни осезаемо охладняха., откакто Югът не се отдръпна от западните наказания против Пхенян. После Северна Корея отряза и горещата телефонна линия, откакто деятели от Южна Корея пуснаха пропагандни балони над КНДР.

Разгледайте и тази фотогалерия:

Постепенно се променяше и имиджът на Ким Йо Чен: от „ икона на междукорейските връзки “ тя някак си се трансформира в „ принцесата с отровния език “, както написа японският наблюдаващ Йоджи Гоми. Така да вземем за пример сестрата на Ким насочи закани за военни дейности поради акцията с балоните. Дори се наложи държавното управление на Джо Байдън в Съединени американски щати да я призове към сдържаност. Наскоро обаче тя още веднъж насочи остри рецензии против южнокорейския президент Мун Дже-Ин, откакто той разгласи за провокация тестването на ракети в Северна Корея. Ким Йо Чен съобщи, че в случай че Мун и отсега нататък „ клюки “ Северна Корея, щяла да настъпи „ тотална обсада “ на междудържавните връзки.

Какво целят Ким и сестра му

Преди седмица обаче сестрата на Ким внезапно смени тона. Тя съобщи, че Северна Корея може да взе участие в нова среща на високо ниво, да възвърне Бюрото за контакти и даже публично да разгласи края на корейската война, стига Южна Корея да приключи своята „ враждебна политика “. Малко по-рано тя дефинира като „ забавна и добра концепция “ предлагането на южнокорейския президент за такава декларация, отправено от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации. Тази нежна музика, идваща от Пхенян, ясно демонстрира, че режимът на Ким желае да усъвършенства връзките с Юга - и то още до момента в който Мун е на власт в Сеул. Неговият мандат завършва през май 2022 година, а след това за президент може да бъде определен представител на опозицията, която по традиция е сериозно настроена към Северна Корея.

През идващите месеци можем да чакаме, че Ким и сестра му ще си поделят функциите. Вождът най-вероятно ще се пробва да упражнява напън върху Съединени американски щати с нови оръжейни опити и с остра изразителност, с цел да изкопчи отстъпки при глобите. В същото време Ким Йо Чен несъмнено ще се опита да провежда среща на високо ниво сред брат си и южнокорейския президент Мун. Предполага се обаче, че като изискване за такава среща тя ще сложи повдигането на южнокорейските наказания. Ако това ѝ се удаде, Ким Йо Чен ще реализира първия си политически шедьовър.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР