Серотонин, допамин, ендорфини и окситоцин са известни, като четирите хормона

...
Серотонин, допамин, ендорфини и окситоцин са известни, като четирите хормона
Коментари Харесай

Хормони на щастието – Ключови фактори за производството им

Серотонин, допамин, ендорфини и окситоцин са известни, като четирите хормона на щастието, които предизвикват позитивни усеща у хората, като благополучие, наслаждение и даже обич.

Те вземат участие в разнообразни съществени процеси на човешкото тяло, като храносмилане, сърдечна периодичност и несъмнено настроението ви.

Разбирането на значимостта на всеки един хормон на щастието в мозъка и тялото и тяхното влияние върху психологичното здраве значи, че можете да предприемете дейни стъпки, с цел да подобрите естествено техните равнища.

С други думи, положителните равнища на хормоните значат благополучен човек!

Серотонинът се назовава още хормон на положителното въодушевление, допаминът е хормон на удоволствието, окситоцинът е хормона на любовта и ендорфините – безгранична сила.

Хормони:
1.

2. Серотонин
3. Ендорфини
4. Окситоцин

Кои са хормоните на щастието?

Има четири съществени хормона, които са виновни най-вече за основаването на хубави страсти, наслада и благополучие.

Хормоните отговарящи за щастието, които тялото е способно да генерира, включват: допамин, който ни кара да се усещаме добре; серотонин, който понижава депресията; и ендорфини, които ни вършат щастливи и по този метод оказват помощ за понижаване на физическата болка; окситоцин, той е хормон и невротрансмитер, който взе участие е обвързван с доверие, емпатия и полова интензивност – именуван е „ хормон на любовта “, защото равнищата му се усилват по време на прегръдка и оргазъм.

#1. Допамин – хормон на удоволствието

Допаминът е тип невротрансмитер. Тялото ви го създава и нервната ви система го употребява за изпращане на известия сред нервните кафези.

Допаминът играе роля в това по какъв начин изпитваме наслаждение. Това до огромна част е неповторимата дарба да мислим и планираме. Помага ни да се стремим, да се фокусираме и да намираме нещата за забавни.

Той взе участие в необятен набор от действия и редица тежки положения са свързани с дисфункция на неговата система:

  • памет и задържане на внимание
  • майчино и репродуктивно държание
  • когнитивна функционалност
  • двигателен надзор
  • системата за мотивация и заплащане на мозъка
  • взимане на решения и надзор на импулсите

Този хормон на щастието е част от системата за заплащане на мозъка, това което ви дава приятни чувства и ви кара да желаете още.

Допамин и заболявания

Допаминът е мотивационна молекула, която също се създава в червата.

Приблизително 50% от целия ви допамин се създава в червата, а ранните изследвания при гризачи допускат, че микробиомът може по някакъв метод да бъде включен. Тази евентуална връзка породи след проучване на заболяването на Паркинсон, невродегенеративно заболяване, породено от проблеми с предаването на допамин в нервните кафези.

Всъщност, проучванията на ролята на чревните бактерии при Паркинсонова и други невродегенеративни положения разкриха, че измененията в микробиома водят до промени в мозъка. По-специално, те са разкрили, че той може да промени мезокортиколимбичната област, където се намират доста допамин-зависими неврони.

Могат ли храните да усилят допамина?

Спадът в сигнализирането на допамин с възрастта е довел до изследване по какъв начин да се реши този проблем. Допаминът не може да се откри в храната, тъй че не можете да го увеличите посредством хранене, заради което учените потърсиха отговорите другаде.

Как да събудим хормона на щастието?

Както е належащо, тялото може да трансформира тирозин – аминокиселина – в допамин посредством комплицирана верига от реакции. Тирозинът се намира в храната и доста онлайн източници споделят на хората да ядат храни, богати на тирозин, с цел да покачат равнищата на допамин.

Реалността обаче е малко по -различна. Изследвания, разглеждащи добавките с тирозин за подкрепяне на допаминовата сигнализация в мозъка, оферират доста разнообразни резултати. Някои показват, че това може да помогне, само че единствено когато функционалността на допамин е непокътната, до момента в който други демонстрират, че това не е по този начин и даже може да бъде нездравословно за възрастните хора.

#2. Серотонин – хормон на положителното въодушевление

Серотонинът дава отговор за цялостен набор от функционалности: съсирване на кръвта, задоволеност, чревна перисталтика, сън, имунитет и положително въодушевление. Само 10% от образуването му е обвързвано с част от мозъка, наречена епифиза, останалата част се образува в храносмилателния тракт.

В скорошно разобличаване излиза наяве, че чревните ви бактерии вземат участие в производството на серотонин.

Друг фактор, влияещ на производството на серотонин, е неговия предходник, триптофан, вещество, което червата ви могат да трансфорат в серотонин.

Серотонинът е значително значение за настроението, храносмилането, съня, мозъчната функционалност и циркадния темп.

Тези очарователни констатации демонстрират, че можете да поддържате личното си психическо благоденствие, като се грижите за чревните си бактерии и това какво ядете.

Диетата с растителни храни, богати на фибри с месо и мазнини в умерени количества, е обвързвана с по-обилни бактерии, които създават ацетат и бутират. Балансираната диета също е потвърдено, че предизвиква психологичното здраве.

Редовните извършения също са известни с това, че покачват настроението, облекчават безпокойството и даже се борят с депресията.

Храни стимулиращи хормона на щастието серотонин

Можете да добавите повече пребиотични храни към диетата си, които поддържат положителните бактерии.

Храни за вашия чревен микробиом:

ябълки цитрусови гъби
ечемик леден картоф овес
цвекло боровинки лук
горски плодове чесън ръж
къпини  артишок пшеница
цикория бобови растения паста

табл.1

В допълнение към това можете да добавите още храни, които естествено съдържат триптофан, незаменимата аминокиселина, която тялото употребява за производството на серотонин.

Храни, богати на триптофан:

слънчогледови семки спирулина тресчица, сьомга
соя картофи яйца
овес мляко нахут
пшеница сирене говеждо месо
киноа нахут пиле/пуйка

табл.2

#3. Ендорфини – безгранична сила

Те са доста значими за тялото и душeвността, най-често свързани с физически извършения. Източник са на положително въодушевление и облекчават болката ни (всъщност това е натурален еквивалент на морфина за тялото).

Ендорфините инхибират предаването на сигнали за болежка в централната нервна система, като се свързват с опиоидни рецептори.

Те са основна причина, заради която спортистите могат да издържът на болежка по време на тежко съревнование или огромен мач.

Ендорфините и допаминът постоянно се бъркат, тъй като всеки от тях е химикал, който ви прави щастливи в необятния смисъл на термина. Те обаче са свързани по някакъв метод, защото, когато ендорфините се свързват с рецепторите на централната нервна система, се освобождава допамин (хормонът на удоволствието).

И въпреки всичко ендорфините не са известни, тъй като блокират сигналите за болежка, а тъй като провокират еуфория.

Ендорфините ви вършат щастливи след подготовка.

#4. Окситоцин – хормон на любовта

Окситоцинът е хормон, създаван от хипоталамуса и секретиран от хипофизната жлеза. Този значим хормон играе решаваща роля в процеса на раждане и също по този начин оказва помощ при мъжката репродукция.

Изследванията на окситоцин също са открили, че той е значим химически делегат, който управлява някои човешки държания и обществени взаимоотношения.

Също по този начин по-високите равнища на окситоцин в кръвта са свързани с повече обич, сърдечност и признателност при двойките.

Окситоцинът се задейства от близостта, по тази причина е хормонът на любовта или прегръдката.

Секрецията на окситоцин се случва в отговор на възприемани от мозъка тласъци, който деликатно следи околната среда за закани (и признаци на безопасност), употребявайки вашите уши, очи, усет, досег и аромат.

Произвежда се в отговор на допиране и даже на верния тип контакт с очите, само че също и по време на стрес, с цел да компенсира резултатите на кортизола.

През последните години научната общественост откри, че окситоцинът играе доста по -широка роля, в сравнение с в началото се приписва, регулирайки имунната система.

Доказано е, че пробиотичната бактерия, L. reuteri , усилва естественото произвеждане на тялото на заздравяващия раните окситоцин.

Увеличите окситоцина по натурален метод

Как да си набавим хормон на щастието окситоцин?

окситоцинът се освобождава, когато сте в близки връзки с обичания, в добра компания с другари, грижа за домашни любимци и полагайки грижи за обичан човек.

Въпреки че има окситоцинова добавка под формата на спрей за нос, главната й приложимост е за проблеми, свързани с раждането на дете и при психиатрични проучвания. Винаги се консултирайте с Вашия доктор, преди да приемате какъвто и да е тип добавка.

Липса на хормон на щастието

Окситоцинът, допаминът, серотонинът и ендорфините постоянно се назовават ​​нашите „ хормони на щастието “. Те са значими за благополучието на човек и неналичието им води до разнообразни промени.

  • Допамин – Ниските равнища на допамин са свързани с понижена мотивация и понижен възторг за неща, които биха развълнували множеството хора.
  • Серотонин – Едно изследване демонстрира, че неналичието на серотонин, прочут като „ хормона на щастието “, в мозъка забавя растежа на мишките след раждането и е виновна за нарушеното държание на майката по-късно в живота.
  • Ендорфин – Ако тялото ви не създава задоволително ендорфини, може да сте изложени на нараснал риск от развиване на избрани здравословни положения или признаци, като – нараснала болежка,  нараснал риск от меланхолия и тревога,  колебливост,  пристрастяване,  проблеми със съня. 
  • Окситоцин – Нивата на окситоцин се покачват по време на прегръдка и оргазъм. Също по този начин се свързва с емпатия, доверие, полова интензивност и създаване на взаимоотношения.

Как да си набавим хормон на щастието?

Хормоните на щастието, които тялото е в положение да създава единствено, включват: допамин, който ни кара да се усещаме добре; серотонин, който понижава депресията; и ендорфини, които ни вършат щастливи и по този метод оказват помощ за понижаване на физическата болежка.

Установено е също, че поддържането на позитивни взаимоотношения оказва помощ на хората да забавят процеса на стареене и им разрешава да живеят по-дълго.

Научете по какъв начин да повишите равнищата на хормоните на щастието:

Упражнение

Упражненията освен ви поддържат във форма и здрави, само че и ви защищават от заболявания и недъгавост. Тренировката подтиква производството на разнообразни хормони, в това число:

  • , които са от решаващо значение за възобновяване и растежа.
  • Тестостерон , който оказва помощ за ободряване и тонизиране на тялото и подкрепя мускулния напредък.
  • Инсулин  и хормони на щитовидната жлеза, които оказват помощ за контролиране на равнищата на кръвната захар и подкрепят метаболизма.

Освен това упражненията могат да оказват помощ на мозъка да създава хормони, свързани с щастието, като да вземем за пример:

  • , хормонът, който ни кара да се усещаме добре. Ако успеем да реализираме задачите си за форма на тялото или тегло, този хормон ще се създава в по-големи количества.
  • Серотонин , който може да помогне за понижаване на признаците на меланхолия.
  • Ендорфините , които са директно свързани с щастието, което значи, че могат да оказват помощ за понижаване на физическата болежка или признаците на пострадване в нашите мускули, заради химичните си свойства, сходни на морфина, който се употребява за облекчение на болката.

Излагане на слънчева светлина

В допълнение към набирането на витамин D от разнообразни риби, рибен черен дроб и яйчни жълтъци, излагането на тялото на слънчева светлина рано заран или вечер (внимавайте да избягвате часовете сред 10:00 – 15:00) също подкрепя производството на кожата на витамин D.

Този витамин освен оказва помощ да поддържаме костите и имунната си система в цялостна мощ, само че и косвено подтиква производството на серотонин, хормон, кадърен да понижи признаците, свързани с депресията.

Медитирайте

Ако сте осведомени с медитацията, може би към този момент знаете за многото й изгоди за здравето – от възстановяване на съня до понижаване на напрежението.

Проучване свързва доста от изгодите от медитацията с нарасналото произвеждане на допамин по време на практиката.

Не сте сигурни по какъв начин да започнете? Не е толкоз мъчно, колкото си мислите. Дори не е нужно да седите неподвижно, макар че може да ви помогне, когато стартирате.

Осигурете си добър сън

Липсата на достатъчно качествен сън може да повлияе на здравето ви по доста способи.

От една страна, това може да способства за дисбаланс на хормони, изключително допамин, в тялото ви. Това може да има негативно влияние върху настроението ви, както и върху физическото ви здраве.

Отделянето на 7 до 9 часа всяка нощ за сън може да помогне за възобновяване на салдото на хормоните в тялото ви, което евентуално ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Ако ви е мъчно да се наспивате добре, пробвайте:

  • лягане и ставане едновременно всеки ден
  • основаване на тиха, спокойна среда за сън (опитайте да намалите светлината, шума и екраните)
  • понижаване на приема на кофеин, изключително следобяд и вечер

Масаж

Ако обичате масаж, ето още една причина да си извършите подобен: масажът може да ускори и четирите ви хормона на щастието.

Според изследвания масажът покачва ендорфини и окситоцин. По-стари изследвания установиха, че масажът също покачва серотонина и допамина.

Можете да получите тези изгоди от масаж от лицензиран теляк, само че можете също да получите масаж от вашия сътрудник против в допълнение количество окситоцин.

Прием на добавки

Има няколко добавки, които могат да ви оказват помощ да увеличите равнищата на хормона на щастието. Ето единствено няколко за разглеждане:

  • тирозин (производство на допамин)
  • зелен чай и дестилат от зелен чай (допамин и серотонин)
  • пробиотици ( произвеждане на серотонин и допамин )
  • триптофан (серотонин)

Експертите, учещи резултатите на добавките, са разкрили разнообразни резултати. Много изследвания включват единствено животни, тъй че са нужни повече проучвания, с цел да се поддържат изгодите от добавките за хората.

Добавките може да са потребни, само че някои не се предлагат за хора с избрани здравословни проблеми. Те също могат да взаимодействат с избрани медикаменти, тъй че говорете с снабдител на здравни услуги, преди да ги опитате.

Ако приемате някакви добавки, прочетете всички указания на опаковката и се придържайте към целесъобразната доза, защото някои могат да имат негативни резултати при високи дози.

Слушайте музика

Музиката може да даде подтик на повече от един от вашите хормони на щастието.

Слушането на инструментална музика, изключително музика, може да увеличи производството на допамин в мозъка ви.

Но в случай че обичате музиката, елементарното слушане на музика, която харесвате, може да ви помогне да се заредите с положително въодушевление. Тази позитивна смяна в настроението ви може да усили производството на серотонин.

Може също да почувствате освобождение на ендорфин, до момента в който изпълнявате музика, изключително в огромна група. Например, изследване откри, че членовете на хора са имали нараснало освобождение на ендорфин по време на подготовки.

Игра с домашни любимци

Може да сте разкрили, че равнищата на стрес понижават, когато играете с домашни любимци. Това е по този начин, тъй като връзките ни с котки, кучета или други домашни любимци, които ни демонстрират обвързаност, могат да усилят производството на хормони в тялото, свързани с щастието, в това число серотонин и окситоцин (хормон, обвързван с любовта и взаимоотношенията).

Други „ щастливи “ хормони

Ацетилхолин   – подкрепя концентрацията и половото „ показване “

Енкефалин   – успокоява, облекчава болката и депресията

Мелатонин – грижи се за почивката ви и първокласен сън

Норадреналин   – стимулира, развеселява, доставя сила

Фенилетиламин   – задълбочава възприятието за благополучие и въодушевление

Често задавани въпроси

Кои са хормоните на щастието?
Серотонинът, допаминът, ендорфините и окситоцинът оказват помощ за поощряване на щастието и удоволствието, като в същото време понижават депресията и тревогата.
Как да повишим хормона на щастието?
За повишение на хормоните на щастието оказва помощ дейния метод на живот, упражненията, избрани храни, полова интензивност, масаж, разходка, смях, приятна музика, първокласен сън и надзор на напрежението.

Заключение

Всеки от хормоните – серотонин, допамин, ендорфините и окситоцин оказват помощ за поощряване на щастието и удоволствието, като в същото време понижават депресията и тревогата. Можете да дадете натурален подтик на тези хормони на положително въодушевление с някои елементарни действия.

Някои елементарни действия като извършения, готвене и слушане на музика могат да оказват помощ за стимулиране на производството на вашите хормони за положително въодушевление.

Ако имате усложнения с регулирането на настроението си, говорете с доктор, който може да предложи лечения или лекувания, които могат да оказват помощ.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР