Серия от събития вместо парад са предвидени тази година за

...
Серия от събития вместо парад са предвидени тази година за
Коментари Харесай

Армията ще отбележи празника си без парад, със серия от събития без публика

Серия от събития вместо церемониал са планувани тази година за 6 май. Заради короавируса всички събития в страната ще са закрити за фенове, съобщи БНР.

От думите на ген. Венцислав Мутафчийски, който е началник на Националния действен щаб за битка с ковид и основен доктор на Българската войска, стана ясно, че военните не са възнамерявали церемониал за 6 май. „ Самият развой на подготовка изисква повече от месец събиране на хора на едно място, извеждането им от разнообразни елементи на страната, с цел да се приготвят за парада. По този въпрос не сме имали никакви различия с Министерството на защитата “, сподели ген. Мутафчийски на брифинг тази заран.

Военните учебни заведения ще създадат затворени церемонии с церемониален марш. На такава гала във НВУ „ Васил Левски “ във Велико Търново ще бъде министърът на защитата Красимир Каракачанов. Демонстрации на умения ще бъдат показани от курсантите на военноморските сили във Варна. А Специалните сили ще създадат това на полигона „ Црънча “.

Премиерът Бойко Борисов сподели, че в авиобазата „ Граф Игнатиево ще има демонстрации „ единствено на парашутни войски и авиацията - да създадат едно придвижване въпреки всичко да си честваме празника “.

Старши лейтенант Симеон Георгиев е един от водачите, които ще вземат участие в демонстрацията на празника на летището. „ Ще хвърча на L-39. Това са регулярни полети. Предвид обстановката сега, съгласно мен е по-добре, че няма да има церемониал. Знаем, че хората в този момент са в сериозна обстановка. Не би било добре да се тормозят “, сподели той пред БНР.

Бившият шеф на гвардейците бригаден военачалник Боян Ставрев обаче съжалява, че поради Covid-19 няма да има церемониал. „ Тъжно ми е, несъмнено. Аз съм боен човек, това е националната гвардейска част, която е един от живите знаци на българската държавност след герба, знамето и химна “, разяснява той.

В София обичайното слово на президента Румен Радев ще бъде произнесено от постройката на президентството. По обед там ще има и тържествена промяна на караула. Румен Радев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя на „ Незнайния войник “.

Заради ковид всички събития в страната ще са закрити за фенове. Тази година няма да има водосвет на бойните флагове, споделиха от Министерството на защитата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР