Серия от измамни съобщения са заляли жителите на Асеновград. Схемите,

...
Серия от измамни съобщения са заляли жителите на Асеновград. Схемите,
Коментари Харесай

Измамни съобщения заляха асеновградчани, за какво трябва да се внимава?

Серия от лъжливи известия са заляли жителите на Асеновград. Схемите, които пробват измамниците, са разнообразни на тип и се популяризират през разнообразни канали.

Фалшивите известия претендират да са изпратени от законен източник – държавна или банкова институция, онлайн магазин или телекомуникационен оператор или пощальон.

Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли, както и други персонални данни.

Най-честите в последните дни са тези за " арестувана пратка ".  Те нормално съдържат текст за пратка, която " би трябвало да освободите " и линк, който никога НЕ отваряйте. Понякога това е задоволително, с цел да се доберат до персоналните ви данни. В други случаи зависи от вашите дейности - попълване на персонални данни и банкови сметки.



Снимка: Валентин Димитров



Снимка: Таня Златева

Друг асеновградчанин уточни какво се е случило когато е " кликнал " върху сходен линк.

" Аз дори отворих линка. Тъй като очаквам колета. Трябваше да платя 53 стотинки, когато взех решение да платя, оооо знамение. Уж 0.53 лева, а плащате 400 лева Добре че имам в допълнение разрешаване за заплащания в мобилното приложение, а сумата отива сякаш за ток. За това внимавайте. И да отворите линка не е проблем, само че когато се заплаща сумата не е това, което изписва. ", отбелязва Е. Ибрахим.

Освен посредством sms, доста измамите се реализират и посредством email.

Има и случаи за действителни известие като тези от Министерство на вътрешните работи, които уведомяват водачите да си платят електронни фишове, за осъществени от тях нарушавания.

Все отново неотдавна от ГДБОП дадоха рекомендации по какъв начин да се предпазите от неистинските известия.
Не отваряйте линкове, в случай че в текста се внушава неотложност и необходимост.Проверете детайлно мейла или източника на полученото известие.Не въвеждайте персонални или финансови данни в линкове, които сте отворили вследствие на получен незабавен мейл.Проверете името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за грешки.Използвайте дълги, комплицирани и разнообразни пароли за другите профили.Използвайте актуализирани операционни системи и антивирусни стратегии.
Не на последно място са и позвъняванията, които могат да ви " навъртят " солидна телефонна сметка. Внимавайте с отговаряне на позвънявания изключително от африкански страни, единствено повдигането може да ви коства над 30 лв..

 

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР