Сериозни критики отправя Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) заради предложения за промени

...
Сериозни критики отправя Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) заради предложения за промени
Коментари Харесай

Цацаров предупреди за риск от корупция при министри на Продължаваме промяната

Сериозни рецензии насочва Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поради оферти за промени в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ЗУСЕСИФ)

С предлагането дирекция 'Централно координационно звено " да излезе от администрацията на Министерски съвет и да отиде в тази на Министерство на финансите има заплаха от предпоставки за безрезултатност и неефективност и надлежно това "способства прояви на корупционен риск ", споделя КПКОНПИ в мнението си, съобщи

И прибавя - "поставя се под въпрос съответния надзорен механизъм, който министърът на финансите ще реализира при оферти режим на структурна промяна. Концентрирането на голям брой пълномощия в Министерство на финансите може да сътвори условия за корупционен риск ".

КПКОНПИ оповестява още, че има и разбор на плана на Устройствен устав на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), в който открива индикации, представляващи рискови зони за корупция.

"С плана на Устройствен устав на МИР, на новосъздаденото министерство се разпорежда ръководство и надзор на обилни средства, предоставени на България от Европейския съюз. Това включва ръководството на пет оперативни стратегии, както и осъществяване на действия по Националния проект за възобновяване и резистентност. Общият финансов запас за ръководство, без да се регистрират средствата по предходния програмен интервал, е в размер на 4 323 998 910 евро ". Всичко това, съгласно Антикорупционната комисия, значи концентриране на ръководство и надзор върху доста пари в една дирекция на ново министерство. Съответно, КПКОНПИ вижда четири рискови зони за корупция:

1. Несъразмерно систематизиране на функционалности и отговорности;

2. Необосновано нарастване на административния уред и непълен административен потенциал, което основава благоприятни условия за неефективно разходване на обществен запас (изразходване на повече от нужните средства за реализиране на упования резултат);

3. Неефективно ръководство на процеса, обвързван с правонарушенията при администриране на средства от европейски фондове, принадлежности и програми;

4. Неосигуряване на задоволителна гласност на плана на Устройствения устав на МИР.

"Чрез оферти устав, министерството се трансформира в основно звено, ръководещо забележителен размер от европейски средства, без да са налице съответстващи на тези отговорности надеждни контролни механизми. Фактът, че един и същи член на Министерския съвет е избран за заместител министър-председател по еврофондовете и е министър на финансите слага опасности във връзка с системата за надзор на всички равнища на ръководство на средствата от Европейски Съюз, защото министърът на финансите се оказва в позиция да дава наложителни методически инструкции на сертифициращите органи и одитните органи по отношение на ръководството на стратегиите, които са му подчинени. Налице са действителни предпоставки за разбъркване на възлагателни, изпълнителски и контролни функционалности, посредством неспазване на съществени условия, отнасящи се до цялостния цикъл на ръководство и надзор на стратегии и планове. В случая, Ръководител на Управляващия орган се явява министърът на нововъведенията и растежа (или член на политическия му кабинет, отговарящ за Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “), като той дава отговор за процесите по програмиране, договаряне, осъществяване и мониторинг на средствата, а надзор на осъществяването (чрез ИА ОСЕС) се реализира от министъра на финансите, чийто шеф на кабинет е обвързвано лице, по смисъла на § 1, т. 15, б. „ а “ от Допълнителни разпореждания на ЗПКОНПИ, с министъра на нововъведенията и растежа. И в двата случая КПКОНПИ установи голословно редуциране на периода за публични съвещания от 30 на 14 дни, което понижава времето на реакция на заинтригуваните страни и се нарушават правилата на неприкритост и и публично присъединяване при правенето на нормативни актове ", заключва КПКОНПИ.

От комисията споделят, че анализът им ще бъде възложен и на Генерална дирекция "Регионална и градска политика " на Европейската комисия (Directorate-General for Regional and Urban Policy, European Commission)
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР