Сергей Павлович Корольов - легендарният руски ракетен и космически конструктор

...
Сергей Павлович Корольов - легендарният руски ракетен и космически конструктор
Коментари Харесай

На днешната дата е роден Сергей Корольов - „бащата на съветската космонавтика“

Сергей Павлович Корольов - именитият съветски ракетен и галактически конструктор - се " заразява " с копнежа по летенето още преди да тръгне на учебно заведение - бъдещият „ татко на руската космонавтика “ слепява първия си аероплан ненавършил пет години.
Оттогава Сергей Корольов се интересува от всичко, което лети. Преминава през планеризма, възпламенява се по полети в стратосферата и реактивното задвижване - област, която по това време има единствено теоретични основи. Заедно с Цандер през 1931 година основава група за проучване на реактивно придвижване, в резюме ГИРД. Нейно дело са първите руски ракети с течно гориво - ГРИД-9 и ГРИД-10, написа Офнюз.
Корольов работи с голям възторг. По-късно въз основата на ГИРД и Ленинградската газодинамична лаборатория се провежда Ракетният научно-изследователски институт, където Корольов оглавява отдела за ракетни летателни апарати. По това време той към този момент изстрелва първите балистични ракети, а малко по-късно тества първите ракети, които назовават " крилати ".
През 1938 година Корольов е задържан от сътрудници на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Обвинен е, че е правил незаконна активност за саботиране на създаването и въвеждането на нови типове оръжия в Червената войска. Според някои сведения е малтретиран.
Осъден е на 10 години затвор и изпратен в ГУЛАГ в Източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано, срокът е понижен на 8 години, освободен е през 1944 година Корольов работи с Туполев и Глушко в пандиза.
Корольов е оправдан през 1957 година, годината,в която е пуснат първият неестествен сателит на Земята. Но преди този момент би трябвало да изследва ракетите Фау да работи върху балистични ракети с отдалечен обхват. Корольов овладява космоса с необикновено движение: през 1957 година сателит, през 1959 година ракета към Луната, през февруари 1961 година междупланетна станция към Венера, по-късно към Марс. Всички знаят какво се случва на 12 април 1961 година Полетът на Гагарин е едно от най-важните събития на ХХ век. И този успех за Корольов е единствено един от стадиите: след Гагарин, политат Титов, Николаев, Попович, по-късно Валентина Терешкова, първият колективен полет и първото излизане на човек в открития космос... Сергей Корольов стартира работа по дълготрайна орбитална станция и лунната стратегия, само че не ги приключва - разболява се от саркома на ректума и не претърпява сериозната интервенция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР