Сергей ЛавровЗападът е нарушил джентълменския договор за разширяване на НАТО

...
Сергей ЛавровЗападът е нарушил джентълменския договор за разширяване на НАТО
Коментари Харесай

Лавров: Западът наруши джентълменско споразумение с нас

Сергей Лавров

Западът е нарушил джентълменския контракт за разширение на НАТО към границите на Русия и в този момент в тази игра желае да въвлече и Балканите, съобщи в изявление за организация Бета съветският външен министър Сергей Лавров, съобщи ТАСС. Москва не се противи на приближаването на Сърбия и страните от района към Европейския съюз, само че изборът, пред който Брюксел слага страните кандидатки - или Русия, или Запада, е доста неправилна политика, уточни Лавров. Той приказва за политическото, военно и икономическо наличие на Русия в района, наблягайки, че Москва е заинтригувана да резервира историческите, духовните, културните връзки с приятелите на Балканите. Руската страна е заинтригувана от това да участва в осведомителното пространство на балканския район, съобщи Лавров. Може би, с цел да има плурализъм в мненията, за който непрекъснато се застъпва нашият сътрудник Западът, за балканските радиослушатели, телевизионни фенове, за ползващите обществени мрежи не е нездравословно да имат спомагателна позиция, посочи Сергей Лавров.
Диалогът сред Белград и Прищина би трябвало да се води на основата на резолюция 1244 на Организация на обединените нации от 10 юни 1999 година, която удостоверява, че Косово се явява част от Сърбия, сподели Лавров. Той уточни, че Русия ще одобри каквото и да било решение, което договорят Белград и Прищина, и добави, че без този контракт е безсмислено да се приказва за място на Косово в Организация на обединените нации.
На 21 и 22 февруари Сергей Лавров ще посeти Сърбия. Той ще беседва в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич, външния министър Ивица Дачич, а са планувани и културни събития, отдадени на 180-тата годишнина на руско-сръбските връзки, както и посещаване в Храма на Свети Сава. В дневния ред са двустранните връзки във всички аспекти, а основно внимание събеседниците ще посветят на интернационалните въпроси, обстановката в Европа и на Балканите и решаването на Косовския проблем.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР