Сергей Алексашенко, руски икономист, бивш финансов зам.-министър и първи зам.-управител

...
Сергей Алексашенко, руски икономист, бивш финансов зам.-министър и първи зам.-управител
Коментари Харесай

Русия и санкциите: С голи гърди срещу влак

Сергей Алексашенко, съветски икономист, някогашен финансов зам.-министър и първи зам.-управител на съветската централна банка в интервала 1995 - 1998 година, пред вестник " Новая газета "
Сега Централната банка на Русия не може да употребява и да се разпорежда с активите си. Никой не може да ги пипне, включително и Русия. Това е по този начин, тъй като в непознат манастир с твоите си правила не се върви. Това е техният манастир. Ако централните банки на Русия или на Иран, или на Северна Корея желаят да употребява долари във финансова система, която те не са основали или не управляват, тогава би трябвало да следват откритите правила - това, което се назовава " възпитание ". Следователно, в случай че желаете да се насладите на богатствата на цивилизацията, в това число на финансовите системи на огромните страни по света, би трябвало да се преценявате с условията, които те постановат.
В непознат манастир с твоите си правила не се върви.
Важно е да се означи, че глобите бяха наложени по съответен мотив: съветски войски нахлуха в Украйна и се бият на нейната територия. Санкциите значат искане за прекъсване на тази " интервенция " (в съветските медии беше наложена държавна цензура за думата война - бел. ред.) в Украйна. Никой не може да твърди, че финансовите и политическите управляващи на Запада не са предизвестили Русия. Това те го направиха неведнъж през изказвания на най-високопоставените чиновници.

Но нашето управление смяташе, че е готово за подобен поврат. Както сподели Дмитрий Анатолиевич Медведев, ние ще бъдем още по-силни. Тогава Байдън предизвести повторно. Тоест Русия трябваше сама да избере: дали да се бие с американската финансова система (а това е точно тяхната система), или да продължи напредването на нашите войски на територията на Украйна. Сега руснаците имат избор да живеят както сметнат за добре, без връзка с $ и еврото.
Реклама
Банките, които не са глобени, могат да употребяват международни валути и да получават пари за петрол и газ. Дори глобени банки могат да ги получат, само че какво ще вършат с тях по-късно? Под глобите попаднаха Сбербанк, ВТБ, Банк Откритие, Новикомбанк и Совкомбанк. Взети дружно, това е 70% от съветската банкова система.

Страната ще има съществени проблеми с потреблението на петродолари за стопанската система. Компаниите, които създават или търгуват с нефт, могат да трансферират сметки към Алфа банк, Газпромбанк, Райфайзенбанк и доста други. Долари за артикули ще постъпват по сметките им. Но не е ясно какво ще се случи с валутния пазар, тъй като централната банка няма да може да работи на него - той също е под наказания.

Обектите на такива наказания до момента са били дребни страни с дребна стопанска система - Иран, Венецуела, Северна Корея, Куба, за дълъг интервал от време. Санкциите за Иран бяха отстранени по време на нуклеарната договорка и той съумя да употребява отчасти доларовите си запаси. При подписването на договорката имаше полемика по кое време ще бъдат размразени активите - това не се случи незабавно. Но с стопанска система от подобен мащаб като тази на Русия това в никакъв случай не се е случвало в международната история. В Съединени американски щати замразяването на сметките на централна банка се назовава " нуклеарни наказания ". И в случай че работите в централната банка, вие чудесно разбирате всички последици от това. Сега към този момент инструментът не се тества на полигона, а е демонстриран на целия свят с образеца на толкоз огромна стопанска система. И всички се интересуват доста какво ще се случи. Но каквото и да последва, никой не ви е карал да употребявате американския $, вие сами сте го решили.

Русия не вкара никакви ограничавания за потреблението на водещи валути на нейна територия. Централната банка ги употребява с възторг: популацията откри депозити в долари и даже взима ипотеки с тази валута. Огромен брой наши чиновници имат огромни спестявания в долари . Предполагам, че от клоновете за частно банкиране на Сбербанк или ВТБ биха могли да опишат доста за това, без да посочват имена.
Сега руснаците имат избор да живеят както сметнат за добре, без връзка с $ и еврото. Реклама
Финансовата система на $ и еврото не е скрито оръжие. Тя е известна на всички експерти и тези ръководители, които взеха решение да употребяват долари и евро в стопанските системи на своите страни. Фразата " доларът е $ и в Африка " се появи малко преди екипът на Путин влезе в политиката. Да, това е универсално платежно средство на планетата Земя, към 60% от международната търговия се прави благодарение на $. И към момента не са му намерили сурогат. А рублата се употребява единствено в рамките на нашата Родина. Но Земята е доста по-голяма от Родината.

Все още не сме видели резултата от тези наказания. Що се отнася до изказванията за потреблението им като инструмент за външна политика, не виждаме такива образци. Това е конспирология. Владимир Владимирович Путин приказва доста за геноцида като всекидневен инструмент на външната политика на Украйна. Но сходството на тези възгледи с действителността се ревизира елементарно. Съединените щати не слагат условия на никого да смени държавното управление.

На процедура този инструмент не съществува, защото глобите постоянно са обвързани с съответни нарушавания и условия. Като световно оръжие непосредствено против държавно управление те не се употребяват. Можете да вземем за пример да поставите политически условия в границите на съглашение за финансова помощ на дадена страна. Например тя да ускори антикорупционния си режим, тъй че вашите вложения просто да не бъдат откраднати. Можете да поискате да се основат някои позиции със специфични пълномощия. Но това са характерни ползи на вложителя.

Митът, че при Съветския съюз всичко е било вътрешно произвеждане и не сме зависели от международната стопанска система, е резистентен, само че по този начин или другояче мит. Всъщност Съюз на съветските социалистически републики не знаеше по какъв начин да създава тръби с огромен диаметър за газа и ги купуваше. От десетилетия купуваме зърно на непознати пазари, с цел да се храним.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Политика 3 Свят 1 Енергетика 2 Пазари 3 Коментари и разбори Реклама
Царска Русия, Съюз на съветските социалистически републики и днешна Русия постоянно са били вносители на технологии. Заводите на Сталин в първите петгодишни проекти са издигнати от американски и немски инженери. И цялото съоръжение за тях беше импорт. Флагманът на нашето машиностроене в Толиати е издигнат от италианците. Тези хора са ни дали доста. Дори наденицата " Аматьор " за 2 рубли и 20 копейки, обожавана от руските хора, е италианската мортадела, а саламът " Докторски " е роден в Болоня.

Живях в Съветския съюз и работех в неговата система за ръководство. Помня доста добре по какъв начин беше подредено всичко. Имаше Внешэкономбанк, която търгуваше с долари и правеше всички калкулации в тях.

Съветското държавно управление конфискуваше валутата от всеки, който я завоюва. Тогава специфичен отдел на държавната банка разпределяше тази валута в сходство с решенията на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР