Сепаратисткият регион Приднестровие, който официално е част от Молдова, поиска

...
Сепаратисткият регион Приднестровие, който официално е част от Молдова, поиска
Коментари Харесай

Приднестровието поиска защита от Русия. Може ли това да доведе до нова война

Сепаратисткият район Приднестровие , който публично е част от Молдова , изиска отбрана от Русия . Причината е, че районът счита, че прозападното държавно управление в Молдова му е оповестило " икономическа война ".

Новината идва, откакто през през януари Молдова анулира митническите облекчения за приднестровските предприятия. Освен това след започването на войната на Русия в Украйна бяха прекратени част от комерсиалните канали с Украйна, което в допълнение затруднява сепаратисткия район, подкрепян от Русия.

Това се случва в навечерието на годишната тирада на съветския президент Владимир Путин , който в четвъртък се обръща към съветския парламент. Какво е Приднестровието и за какво желае помощ от Москва? И може ли това да докара до нов спор в Източна Европа?
Какво желаеха сепаратистите
Призивът на непризнатото управление на Приднестровието беше насочен по време на среща на 28 февруари в Тираспол . Тя беше свикана от сепаратисткия водач Вадим Красноселски и наречена Конгрес на националните депутати.

Това докара до подозрения, че Приднестровието може публично да изиска " обединяване " с Русия. Вместо това на събранието бяха отправени единствено претенции за помощ и " отбрана " към Москва.

" Конгресът се обръща към съветската Дума и Съвета на федерацията (горната камара на съветския парламент) с молба да приложат ограничения за отбрана на Приднестровието в изискванията на засилващ се напън от страна на Република Молдова ", се споделя в заключителното изказване на събранието.

В него се твърди и че в сепаратисткия район живеят над 220 000 съветски жители.
Какво е Приднестровието
Предимно рускоезичното Приднестровие е ситуирано на източния бряг на река Днестър . През 1990 година районът афишира обособяване от Молдова на фона на опасенията, че Кишинев ще се стреми към обединяване с Румъния , с която има общ език и история.

Кишинев и сепаратистите водят къса, само че кървава война напролет на 1992 година , която лишава живота на повече от 1000 души. Тя е потушена от съветските войски, които са ситуирани в Приднестровието още от руско време и които се намесват на страната на сепаратистите.

Половинчатите опити за договаряния в границите на разнообразни формати на ходатайство, в това число ръководени от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и Европейския съюз, не доведоха до резултати, като трансфораха разногласието в замразен спор, продължаващ десетилетия.
Защо желаят помощ от Русия тъкмо в този момент
Войната на Русия в Украйна оказа съществено въздействие върху стопанската система на района, защото Украйна затвори границата си с него. Това прекъсна към една четвърт от търговията му, написа Си Ен Ен.

Регионът получава безвъзмезден газ от Русия през Украйна, само че съглашението за това изтича в края на 2024 година и не се знае дали то ще бъде възобновено.

Същевременно през януари Молдова анулира митническите облекчения за приднестровските предприятия, като в този момент те би трябвало да заплащат както на Приднестровието, по този начин и на Молдова.

Търговските мита бяха въведени като част от напъните на Кишинев да се приведе в сходство със законодателството на Европейския съюз (ЕС), защото се приготвя за договаряния за присъединение към 27-членния блок.

" Кремъл се стреми да употребява Приднестровието като следена от Русия марионетка, която може да употребява, с цел да провали процеса на присъединение на Молдова към Европейски Съюз ", написа в отчет на основания в Съединени американски щати мозъчен концерн Институт за проучване на войната.

Президентката на Молдова Мая Санду изяви подготвеност страната да се причисли без Приднестровието. Въпреки това специалисти считат, че обединяването може да забърза процеса.

" Като оферираше на сепаратисткия район данъчни облекчения, молдовското държавно управление на процедура финансираше съществуването на сепаратисткия режим в Тираспол ", споделя пред Си Ен Ен Д умитру Минцарари - учител по проучвания в региона на сигурността в Балтийския защитителен лицей.
Отговорът на Москва
Конгресът в Тирспол не прикани за анексиране от страна на Русия, а единствено за отбрана.

" Приднестровието настойчиво ще се бори за своята еднаквост, за правата и ползите на приднестровския народ и няма да се откаже да ги пази, макар всевъзможен шантаж или външен напън ", се споделя в резолюцията, оповестява съветската държавна медия ТАСС.

В отговор на настояването Министерството на външните работи на Русия сподели, че " отбраната на ползите на жителите на Приднестровието, нашите сънародници, е един от целите ни ". Не се показват обаче съответните ограничения, които могат да бъдат подхванати.

През 2014 година Путин оправда съветското анексиране на Крим и военните интервенции в Донецк и Луганск точно като изпитание да отбрани рускоезичните жители в Източна Украйна.
Реакцията на Молдова
Правителството на Молдова дефинира настояването на Транснистрия като " пропагандно изказване ". Вицепремиерът Олег Серебрян написа в Телеграм, че районът се възползва от " политиките на мир, сигурност и икономическа интеграция с Европейския съюз, които са разполагаем за всички жители ".

Преди началото на събитието Кишинев дефинира всички полемики в Тираспол като " машинация ".

Говорителят на молдовското държавно управление Даниел Вода заяви обаче, че " няма заплаха от ескалация и дестабилизация на обстановката " в Приднестровието. Той сподели още, че срещата и нейните претенции са " явно проведени от хора от Кремъл, с цел да се сътвори нервност, в това число в средствата за всеобща информация ".

По-рано президентът Мая Санду сподели, че Молдова е решена да позволи " замразения " спор в Приднестровието по кротичък път и че се подхващат " дребни стъпки " за икономическата реинтеграция на района.

Изразът „ замразен спор “ от дълго време се употребява за обстановката в Приднестровието – по същия метод, по който се отбелязват и други земи, завзети от Русия или от следени от нея сепаратисти.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР