Сензационната номинация за премиер Пламен Николов е женен за шуменската

...
Сензационната номинация за премиер Пламен Николов е женен за шуменската
Коментари Харесай

Съпругата на Пламен Николов е поетеса, двамата са лудо влюбе...

Сензационната номинация за министър председател Пламен Николов е женен за шуменската поетеса Бояна Николова и даже самичък превежда стихотворенията ѝ на британски, написа " Монитор ".

През 2016 година Бояна Николова показа дебютната си книга " Думи в сребърна кутия ". Изданието е двуезично, на български и британски, текстовете в него са разпределени в три цикъла.



…началото ме впечатли със своята свежа автентичност и непосредственост до естествените звезди. Днес литературата ни, жадна за нови пътища, ще открие в тази " Кутия " нови съкровени съкровища от думи. Вярвам, че бялата птица на Бояна ще покаже пролетта даже на мойта есен " – тази критика на Любомир Левчев е оповестена на корицата на книгата.

На представянето на книгата в родния и Шумен с изключение на ръководителя на сдружението на шуменските писатели Антонин Горчев, приказвал и философът Пламен Николов, показан като брачен партньор и преводач на поетесата. Той превел на британски стиховете в двуезичното издание.

Бояна е културолог, а Пламен Николов е мъдрец и това неизбежно е дало своя отпечатък върху поетичните текстове, чиито търсения спираловидно пресичат полето на естетическите, етическите и философските концепции.

Същевременно книгата потапя в изисканата атмосфера на една чисто женска поетическа визия с по този начин присъщите за нея драматичност, съмнения, подчинение, обич, наставнически трепети и пътешестване през времето “, разясняват след представянето уредниците на литературното събитие от Регионалната библиотека " Стилиян Чилингиров “ в Шумен.

Бояна Николова e родена в Шумен през 1978 година. Завършва Гимназията с преподаване на непознати езици " Никола Вапцаров “, с профил френски. След това приключва Културология в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР