Сенатор Боб Менендес и съпругата му са обвинени в подкупи, казва Министерството на правосъдието

...
Сенаторът Демократ от Ню Джърси Боб Менендес беше обвинен в
Коментари Харесай

Сенаторът Демократ от Ню Джърси Боб Менендес беше обвинен в петък в престъпления, свързани с корупция, за втори път от 10 години.

Менендес и съпругата му Надин Арсланиан Менендес са обвинени в приемане на „стотици хиляди долари подкупи“ в замяна на влиянието на сенатора, според новоразпечатаното федерално обвинение.

Прокурорите твърдят, че подкупите са включвали злато, пари в брой, плащания по ипотека на жилище, компенсация за „работа с ниска или неявяваща се работа“ и луксозно превозно средство.

Обвинени са още Уил Хана, Хосе Урибе и Фред Дайбес.

Това е вторият набор от обвинения в корупция, повдигнати срещу Менендес от Министерството на правосъдието за десетилетие. Преди това той се е борил срещу конспирации, подкупи и измами с честни услуги, свързани с предполагаеми лични услуги.

Менендес ще бъде преизбран следващата година. Той е в Сената от 2006 г.

Правилата на Демократическата група в Сената ще принудят Менендес да се оттегли като председател на комисията по външни отношения, но той все още може да участва в панела. CNN се свърза с офиса на Менендес в Сената за коментар.

Менендес категорично отрече каквото и да е нарушение. През април той каза пред CNN: „Вярвам, че това разследване няма да завърши с абсолютно нищо.“

Оправдан в предишен процес

Менендес беше обвинен от федерални прокурори от американската прокуратура в Ню Джърси през 2015 г. в заговор, подкуп и измама с честни услуги, свързани с предполагаема злоупотреба с властта на неговия офис.

Прокурорите казаха, че сенаторът е приел повече от 600 000 долара политически дарения, луксозен хотелски апартамент в Park Hyatt в Париж и безплатни пътувания с частен самолет от богат офталмолог, д-р Саломон Мелген, в замяна на политически услуги.

Процесът срещу Менендес за корупция приключи с грешка през ноември 2017 г., след като журито съобщи, че е в задънена улица. И двамата мъже отрекоха всички обвинения. След неправилния процес през 2018 г. федерален съдия ги оправда по няколко от обвиненията. Министерството на правосъдието оттегли останалите обвинения срещу Менендес.

Мелген беше осъден по десетки обвинения в здравни измами и осъден на 17 години в отделно дело, но присъдата му беше смекчена от тогавашния президент Доналд Тръмп през 2021 г.

След като през 2017 г. беше обявена грешката му, непокорният Менендес отправи предупреждение на пресконференция.

„На тези, които копаеха моя политически гроб, за да могат да скочат на мястото ми, знам кои сте и няма да ви забравя“, каза той тогава.

Тази история е актуална и ще бъде актуализирана.

Ману Раджу от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР